Heerlijke haring: beste maatjes!

haringen
Getty Images

Juni is de haringmaand. Heerlijk én gezond, zo’n Hollandse nieuwe. Maar met haring kan nog zoveel meer.

Marijke Sterk
Getty Images
Culinair journaliste Marijke Sterk: Nu de eerste vaatjes haring bijna weer aan land worden gebracht, moest ik er ineens aan denken: bij mijn grootouders stond altijd wel een pot met heerlijke zure panharing of rolmopsen. Die maakte mijn oma zelf! Ik was er helemaal verslingerd aan. Die herinnering inspireerde me om deze maand met haring aan de slag te gaan. Gezond, en heerlijk als lunchgerecht.

Rolmops

Lunchgerecht, voor 8 stuks.
• 4 schoongemaakte zoute haringen • 2 banaansjalotten • ¼ rode paprika • 8 zoetzure kleine augurken • 225 ml azijn • 3 laurierblaadjes • 10 zwarte peperkorrels • 5 kruidnagels • 3 chilipepertjes • 1 theelepel mosterdzaad
• 1 theelepel zout • extra nodig: weck- of andere afsluitbare pot (1 liter)

rolmops
Getty Images


Snij de staarten uit de haringen en verdeel elke vis in 2 filets. Spoel ze in koud water en dep ze goed droog. Pel de sjalotten en snijd ze in dunne parten. Was de paprika, droog met keukenpapier en snijd hem in 8 dunne repen. Rol in elke haringfilet een augurk, wat sjalot, een reepje paprika en steek de filet vast met cocktailprikkers. Leg ze met de zure uitjes in de inmaakpot. Breng de azijn met 25 ml water, de laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels, chilipepers, mosterdzaad en zout aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken. Laat de marinade afkoelen tot lauwwarm en schenk hem in de pot op de haringrolletjes. Sluit de pot en zet in de koelkast. Na 3 tot 4 dagen kunt u de rolmopsen eten. In de koelkast blijven ze ± 3 weken goed.
Per stuk: 70 kcal, 7 g eiwit, 4 g vet (waarvan 1 g verzadigd), 2 g koolhydraten en 0 g voedingsvezel.

Haring met bleekselderij in kerrie-roomsaus

Lunchgerecht voor 4 personen, borrelhapje voor 8 personen.
• 2 schoongemaakte zoute haringen • 1 stengel bleekselderij • ½ bekertje zure room à 125 ml • 75 ml slagroom • 1 theelepel kerriepoeder • versgemalen peper • zout • extra nodig: weck- of andere afsluitbare pot (350 ml)

Snij de staarten van de haringen, verdeel elke haring in 2 filets en snij vervolgens in stukjes van ± 2 cm. Was en droog de stengel bleekselderij en snij in dunne plakjes. Roer de zure room, slagroom en kerriepoeder door elkaar en voeg peper en zout naar smaak toe. Doe het mengsel in de weckpot en sluit hem. Laat de haring in minimaal 24 uur op smaak komen. Lekker met een bruin broodje bij de lunch. Per persoon: 95 kcal, 4 g eiwit, 8 g vet (waarvan 4 g verzadigd), 2 g koolhydraten en 0 g voedingsvezel.

weckpot
Getty Images


Variatietip
Vervang de helft van de bleekselderij door een kwart gesnipperde zure ­appel. Of door een in ringetjes gesneden bosuitje.

Haringsalade met augurk en paddenstoelen

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen.
• 2 schoongemaakte haringen • 1 kleine rode ui à 35 g • 2 zoetzure augurken • 50 g paddenstoelen (bijv. cantharellen of champignons) • ½ eetlepel kruidenazijn • 1 eetlepel versgeperst sinaasappelsap • ½ eetlepel extra vierge olijfolie • versgemalen peper • ½ eetlepel fijngehakte dille • 4 kleine zoute koekjes

Verwijder het staartje en snij de filets in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Snij de augurken in stukjes. Maak de paddenstoelen schoon en hak ze in stukjes. Schep de haring met de ui, augurk, paddenstoelen, azijn, olie en het sinaasappelsap door elkaar, en voeg peper naar smaak toe. Zet de salade minimaal 1 uur in de koelkast. Serveer in kleine glaasjes gegarneerd met de dille en een zout koekje. Lunch? Serveer de salade dan op een bedje sla met wat komkommer en geef er een bruin (stok)broodje bij.
Per persoon: 95 kcal, 7 g eiwit, 6 g vet (waarvan 1 g verzadigd ), 3 g koolhydraten en 1 g voedingsvezel.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine