De legendarische Opperdoezer Ronde uit het Noord-Hollandse Opperdoes wordt al geteeld sinds het midden van de vorige eeuw. De Opperdoezer RondeDe aardappel heeft haar ontstaan te danken aan tuinder Sluis uit Opperdoes, die daar meer dan één en een kwart eeuw geleden de zogenoemde ‘negen wekers’ teelde, vroege aardappelen die al negen weken na het poten geoogst konden worden. Op zekere dag vond hij tussen zijn perceel ‘negen wekers’ een stam met grof blad en ronde knollen: de Opperdoezer Ronde. Een uniek ras omdat het alleen maar goed wil groeien op de wat hoog gelegen, lichte zavelgrond (klei met zo'n 60 tot 80% zand) rondom Opperdoes. De 100 telers rooien hun aardappelen nog op de ambachtelijke manier: met de hand. Dit is noodzakelijk omdat door machinaal rooien de dunne schil kan beschadigen. Voor eind juli zijn alle Opperdoezer Rondes uit de grond. De Opperdoezer ronde wordt officieel omschreven als een ‘geel/wit vlezige, iets onregelmatige gevormde, ovaalronde, diepogige knol met een vrij laag zetmeelgehalte’. De aardappel is vastkokend en heel geschikt om in een eenpansgerecht te verwerken.
Ingrediënten
- Ingredienten
- Voor 2 personen
- 2 kippenpoten
- zout, peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 1 venkelknol
- 250 gram kleine Opperdoezer Ronde of andere vastkokende aardappelen
- 2 (Tasty Tom) tomaten
- 1 dl groentebouillon
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje tijm
- 1 eetlepel zwarte olijven