De paasmaaltijd is niet compleet zonder een mals kippetje of een lekker gerecht met ei. Of allebei!
Knoflook-citroenkip met tijm
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 100 minuten.- 1 Kemper landhoen (± 1250 g)
- 1 sneetje oud witbrood
- 1 dl melk
- 250 g sjalotten
- 1 stengel bleekselderij
- 3 biologische citroenen
- 1 bol knoflook + 1 teentje
- 100 g doperwtjes (diepvries), ontdooid
- 4 eetlepels pijnboompitten, geroosterd (versgemalen) peper, zout
- 250 g biologisch kalfsgehakt
- 40 g bote
- 1 dl droge witte wijn
- 4 takjes tijm
- extra: cocktailprikkers
Bestrooi met peper en zout naar smaak. Verhit de boter in een braadslede en braad de kip rondom bruin aan. Bak de sjalotten even mee. Schenk de wijn erbij en leg de citroenhelften, de halve knoflookbollen en de tijmtakjes bij de kip in de braadslede. Zet de braadslede op het rooster in de oven en laat de kip in ± 60 minuten bruin en helemaal gaar braden. Bedruip regelmatig met het bakvet. Serveer met gebakken aardappeltjes en voorjaarsgroenten naar keuze.
Bevat per portie: 585 kcal, 38 g eiwit, 40 g vet waarvan 14 g verzadigd, 16 g koolhydraten en 3 g voedingsvezel.
Frittata met spinazie
Vegetarisch lunchgerecht voor 4-6 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 8 vrije uitloopeieren
- 0,5 dl halfvolle melk
- 1 eetlepel tarwebloem
- (versgemalen) peper, zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 g verse panklare spinazie
- 1 gedroogd chilipepertje
- extra: taartvorm ø 22-24 cm
Per persoon: 185 kcal, 15 g eiwit, 13 g vet waarvan 3 g verzadigd, 4 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.
Caesarsalade
Lunchgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.- 4 sneetjes oud witbrood
- 1 teentje knoflook
- 10 eetlepels olijfolie
- 1 krop Romeinse sla (bindsla)
- 12 ansjovisfilets (uit blik)
- 1 eetlepel citroensap
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels worcestersaus
- (versgemalen) peper, zout
- 4 eieren
- 50 g Parmezaanse kaas (stukje)
Snijd het brood in dobbelstenen. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Verhit 6 eetlepels olie in een koekenpan en bak de knoflook en broodblokjes al omscheppend lichtbruin. Maak de sla schoon en snijd in repen. Laat de ansjovis uitlekken. Klop een dressing van de rest van de olijfolie, het citroensap, de mosterd, de worcestersaus en peper en zout naar smaak. Schep deze door de sla. Kook de eieren 6-8 minuten, pel en halveer ze. Verdeel sla, ansjovis, eieren en croutons over de borden. Schaaf schilfertjes kaas over de salade en serveer direct.
Per persoon: 470 kcal, 18 g eiwit, 35 g vet waarvan 7 g verzadigd, 20 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.
Bron
- Plus Magazine