Koken met Mary deel 1

Koken met Mary mei 2019

Getty Images

Wat zet je op tafel als je (toekomstige) schoondochter of schoonzoon aangeeft veganistisch te eten? Ik denk graag met je mee.

Als er iets trendy is – vooral onder millennials – dan is het wel vegan eten. Vegan is de afkorting van veganistisch eten. Dat wil zeggen: helemaal geen gebruik maken van producten met een dierlijke oorsprong. Geen vlees en vis dus, maar ook geen zuivel en eieren of producten die daarmee gemaakt zijn. Vegan eten is een flinke stap verder dan vegetarisch eten, waarbij je alleen vlees en vis laat staan. Er verschijnen steeds meer vegan kookboeken en vooral in de Randstad vind je volop vegan ­eettentjes.  

Een veganist aan tafel? Dat kan best een uitdaging zijn. Het vergt toch wat meer creativiteit en een beroep op je kookkunsten. Want wat kun je ­allemaal níét gebruiken? Dat zijn roomboter, slagroom, crème fraîche, eieren, melk, yoghurt, vlees, vis, kaas, gelatine en zelfs honing. En dan zijn er ook nog veel E-nummers (in kant-en-klaarproducten) die een dierlijke oorsprong hebben. 

Dit allemaal weglaten wil niet ­zeggen dat je daardoor minder lekker eet. ­Integendeel. Plantaardig koken daagt je namelijk ook uit om naar ­andere ­ingrediënten en andere combinaties te kijken en daarmee aan de slag te gaan. Je komt verrassend lekkere recepten tegen. 

Ik eet zelf heel vaak vegetarisch ­omdat dit gezonder is en beter voor het milieu. Maar ik probeer ook steeds vaker vegan recepten uit. Juist ­omdat het altijd bijzondere combinaties zijn, en omdat er veel groenten in de ­maaltijden zitten. Bij het bedenken van de recepten voor deze editie heb ik gezocht naar vegan maaltijden waarvan je met het hele ­gezelschap kunt smullen, maar die je ook voor je gast alleen kunt maken. 

Iets lekkers bij de koffie is ook zo’n punt wanneer je iemand op bezoek krijgt die vegan eet. De meeste ­gebaksoorten en koekjes maak je ­immers met eieren, roomboter en/of melk. Ik heb daarom een vegan cake bedacht (die ontzettend lekker is, ook voor niet-veganisten). En het mooie is: deze cake zet je echt binnen tien ­minuten in de oven. Veel kookplezier!

Bietenburger met zoete- aardappelfrites

Getty Images

Vegan hoofdgerecht voor 4 personen  
Bereidingstijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 350 gram gekookte bieten (ongeveer 2 bieten)
  • 1 kleine rode ui
  • 1 bakje hummus (200 gram) 
  • 60 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels havermout
  • 4 eetlepels tarwebloem 
  • 1 aubergine
  • 2 rode puntpaprika’s 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 volkoren ­bolletjes (bereid zonder ei, boter of melk)
  • 8 blaadjes sla

Bereiding

Snij het worteluiteinde van de bieten en rasp ze. Van de ui snipper je de ene helft en snij je de andere helft in ringen. Meng de bieten met de halve gesnipperde ui, 3 tot 4 eetlepels ­hummus, amandelmeel en havermout. Kneed alles goed door elkaar (gebruik keukenhandschoenen, anders krijg je rode handen) en maak er 4 goed aan­gedrukte burgers van.

Bestrooi ze met bloem aan beide zijden. Snij de aubergine in plakken, halveer de puntpaprika’s en verwijder de zaadjes. Verhit een grillpan en grill de aubergines, puntpaprika’s en uienringen in 15 minuten gaar. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de burgers 5 minuten aan elke ­zijde. Draai ze voorzichtig om.

Snij de broodjes open en besmeer ze met de rest van de hummus. Beleg de broodjes met een blaadje sla. Verdeel de burgers erover, samen met de aubergine, ui en paprika. Bestrooi met wat peper. Dek af met de andere ander helft van het broodje en serveer de burgers met ­zoete-aardappelfrites.

Lees hier deel 2 van dit artikel!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine