Koken met Mary juli/aug 2019
Een maaltijd buiten heeft gewoon wat extra's. Op warme dagen wil je het eten snel op tafel hebben staan en het moet lekker verfrissend zijn. Ik denk graag met je mee!
Gazpacho van tomaat en paprika
Lunchgerecht voor 4
Bereidingstijd 20 minuten (en 1 uur wachttijd)
Ingrediënten
- 1 kilo rijpe tomaten
- 3 geroosterde paprika’s (uit pot of zelf geroosterd)
- 4 tenen knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- tabasco
- ¼ komkommer
- 4 sneetjes oud brood (zonder korst)
TIP: Tomaten zijn nu op hun lekkerst. Vol van smaak, gerijpt door de zon en daardoor heerlijk zoet. Kijk ook eens naar alle andere soorten tomaten die te koop zijn: niet alleen de kleine snoeptomaatjes, maar ook de grote. Je vindt ze in geel, oranje, gestreept en groen. Stuk voor stuk erg lekker en heel kleurrijk op je bord.
Bereiding
Ontvel de tomaten (kruis ze met een mes in aan de ronde kant, dompel ze 30 seconden onder in kokend water, spoel ze af met koud water en trek het velletje eraf). Snij ze in kwarten en verwijder de zaadjes. Bewaar een handje vruchtvlees voor de garnering en snij in kleine blokjes. Pureer de rest van de tomaten, de paprika’s en 3 teentjes knoflook in een keukenmachine. Voeg wat koud water toe tot het de dikte van soep heeft. Breng op smaak met zout, 3 eetlepels olijfolie, azijn en tabasco. Zet de gazpacho minstens een uur in de koelkast. Snij de komkommer in blokjes en het brood in stukjes. Bak croutons (doe in een koekenpan met antiaanbaklaag 1 eetlepel olijfolie, 1 uitgeperst teentje knoflook en de broodstukjes en schep alles goed om). Serveer de soep in kommen met tomaat- en komkommerblokjes en croutons.
Lees hier deel 3 van dit artikel.