Kruidige tempé met venkel en aardappelpuree

Getty Images

Met een extra lekkere smaak door de toegevoegde kruiden.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
15-30 min

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ citroen
  • 1-2 venkelknollen
  • 1 kleine ui
  • 150 gram tempé
  • peper, paprikapoeder
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 teentje knoflook
  • ½ eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 5 zwarte olijven zonder pit
  • rozemarijn
  • 150 ml halfvolle melk
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar. 
  2. Maak een dressing van de olijfolie, wat geraspte citroenschil en citroensap.
  3. Maak de venkel schoon en bewaar het venkelgroen voor garnering. 
  4. Snijd of schaaf de venkel heel fijn. Meng de dressing door de venkel en strooi het venkelgroen erover. Zet de salade even apart.
  5. Pel de ui en snijd hem klein.
  6. Snijd de tempé in blokjes en bestrooi ze met peper en paprikapoeder.
  7. Verwarm de margarine in een braadpan en bak hierin de blokjes tempé aan alle kanten bruin.
  8. Fruit de ui en de uitgeperste knoflook kort mee.
  9. Bak de tomatenpuree even mee.
  10. Voeg 100 ml water, de olijven en wat rozemarijn toe en breng dit aan de kook. Stoof het gerecht nog 10 minuten.
  11. Breng de melk aan de kook.
  12. Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree. Serveer de tempé en venkel erbij.

Ingrediënten over?

Tempe:
Bewaar tempé goed verpakt onderin de koelkast nog maximaal 2 dagen. In de diepvries is het 3 maanden houdbaar.

Voedingswaarden

Energie 
520kcal
Eiwit 
20 gram
Koolhydraten 
65 gram
Vezels 
15 gram
Vet 
15 gram
Verzadigd vet 
3 gram
Zout 
300 milligram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum