Leidens ontzet: Hutspot

Hutspot oud en nieuw. Maakten we vroeger hutspot met klapstuk van twee keer zoveel aardappelen als groente, nu kiezen we voor gezond met meer groente dan aardappelen en mager vlees.

Hoofdgerecht: Vlees
Bereidingstijd: gemiddeld
Bereidingswijze: koken
Aantal personen: 6 porties (maak dit gerecht voor 3 dagen, vries twee porties in)

Hutspot met rundvlees en bruine bonen

600 gram magere runderlappen
zout, peper, nootmuskaat
1-2 eetlepels mosterd
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
1 laurierblad
2 theelepels tijm
½ theelepel kruidnagelpoeder
1200 gram winterwortels
350 gram uien
1 kg kruimige aardappelen
1,5 bouillontablet
1 potje of blikje bruine bonen (1/2 liter)
paar druppels worcestersaus
  • Bestrooi de runderlappen met zout, peper en nootmuskaat. Bestrijk ze vervolgens met mosterd naar smaak. Bak het vlees in de hete olie rondom bruin.
  • Pel de ui en snipper deze fijn. Voeg de ui, het laurierblad, de tijm en kruidnagelpoeder toe en laat het vlees met het deksel op de pan zachtjes gaar stoven (ca. 1½ uur); dit kan bijvoorbeeld de avond van tevoren.
  • Maak de wortels schoon, pel de uien en schil de aardappelen. Snijd de wortels en de aardappelen in halve plakken en snijd de ui klein.
  • Voeg na 1½ uur wortel, ui, aardappelen en bouillontablet aan het vlees toe en kook alles in nog circa 30 minuten gaar. Haal het vlees uit de pan en snijd dit in plakken.
  • Stamp de wortel, ui en aardappelen fijn. Laat de bruine bonen uitlekken.
  • Voeg de bruine bonen en de worcestersaus toe, schep voorzichtig om, laat even doorwarmen en leg de plakken vlees op de hutspot.
Auteur