Mexicaanse vis

Een zonnig gerecht waar je altijd vrolijk van wordt. Kleurrijk, pittig van smaak en bovendien supergezond. Rijk aan vitamine C, lycopeenzuur en weinig kilocalorieën. Langs de Middellandse Zee wordt veel dorade gekweekt. Er zijn twee soorten dorades of zeebrasems: dorade rose en dorade gris. Dorade heeft stevig, matig vet visvlees. Dit vet is rijk aan omega 3 en omega 6 vetzuren. Samen verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten. Magere vissoorten bevatten minder van deze vetzuren dan vette vissoorten. Er is nog altijd een discussie of het eten van vis gecombineerd mag worden met nitraatrijke groenten. Het nitraat uit de groente kan namelijk in het lichaam nitrosamines vormen. Deze nitrosamines kunnen de kans op bepaalde kanker verhogen. Maar uit onderzoek is ook gebleken dat vitamine C in dezelfde maaltijd (groente, citroensap) het ontstaan van nitrosamines tegengaat. Het blijft dus in evenwicht. Zaak blijft niet meer dan tweemaal per week nitraatrijke groente te eten. Nitraatarm zijn in elk geval tomaten, paprika en (lente)ui. Bovendien is het gerecht zeer rijk aan vitamine C.

Bereidingsduur 
snel + marineertijd

Ingrediënten

  • Ingredienten
  • 200-250 gram dorade- of tilapiafilet
  • 2 limoenen
  • 2 trostomaten
  • 1/2 groene paprika
  • 3 takjes koriander
  • 1 jalapeño peper (uit een potje, eventueel stukje verse peper)
  • 2 lente-uitjes
  • 1 eetlepel witte (balsamico)azijn
  • zout, peper
  • rucola, extra koriander
  • tortilla chips