De Nederlandse keuken is in de loop der eeuwen verrijkt en aangevuld met Aziatische invloeden, met name uit Nederlands-Indië. Culinair journaliste Marijke Sterk heeft twee bijzondere recepten voor u.
Culinair journaliste Marijke Sterk:
''Rijstproducten vind ik erg lekker. Van oorsprong Aziatische rijstgerechten natuurlijk, maar ook een Italiaanse risotto of een Spaanse paella is aan mij besteed. En alleen al van de geur van gekookte rijst krijg ik enorme trek in mijn lievelingstoetje: warme witte rijst met bruine suiker en een klont boter! Rijst is een heerlijk en voedzaam product dat over de hele wereld wordt gegeten. In veel verschillende variaties, want met rijst is heel veel mogelijk. Vooral nasi goreng is een favoriet, omdat het eenvoudig te maken is en je er eindeloos mee kunt variëren.
Uit een enquête die wij onder Pluslezers hielden, bleek dat velen graag Nederlands-Indisch en Chinees koken en het liefst een recept van nasi goreng in Plus Magazine wilden zien. Het recept is traditioneel en eenvoudig klaar te maken.''
Nasi goreng met varkensvlees
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 25 minuten.
• 400 g witte, droogkokende rijst • 6 bosuitjes • 2 teentjes knoflook
• 250 g hamlappen • 5 eetlepels arachideolie • stukje trassi ter grootte van een erwt • 1 theelepel gemalen ketoembar (korianderzaad) • 1 theelepel laospoeder (of een stukje geraspte verse laos van ± 2 cm) • 2 theelepels sambal oelek • 2-3 eetlepels ketjap asin • versgemalen peper, zout • 6 eetlepels gebakken uitjes
Kook de rijst en laat afkoelen. Was de bosuitjes. Snijd het wit in dunne ringetjes en halveer het groen in de lengte. Snijd het vlees in dunne plakjes. Verhit 2½ eetlepels olie in een wok, bak de stukjes gehalveerde bosui 3 minuten op een halfhoog vuur en schep ze uit de wok. Fruit de bosuiringetjes met de gesnipperde knoflook ± 2 minuten in het bakvet. Voeg de trassi, ketoembar, laos en sambal toe en bak alles 3 minuten. Doe het vlees erbij en bak het bruin en gaar. Voeg de rijst toe. Doe het gebakken bosuigroen erbij en breng op smaak met ketjap, peper en zout. Maak de wok schoon en verhit de rest van de olie hierin. Breek de eieren boven een kopje en laat ze in de hete olie glijden. Neem het ei als het wit gestold is uit de pan. Serveer de nasi met gebakken uitjes en de spiegeleieren. Lekker met kroepoek en atjar tjampoer.
Garneertip
Snijd het groene gedeelte van een prei in de lengte in lange dunne reepjes en leg ze in ijswater. De prei gaat dan krullen en wordt een orginele garnering.
Saté ajam met satésaus
Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 40 minuten.
• 350 g kipfilet • 2 teentjes knoflook • 2 eetlepels gembersiroop • 3 eetlepel ketjap manis • 2 eetlepels arachideolie • versgemalen peper, zout • 1 sjalot • ½ rood pepertje • ½ limoen • 2 djeroek-poeroetblaadjes • 6 eetlepels pindakaas • 1 dl kokosmelk • 1½ dl melk • bamboe pistoolsatéstokjes.
Snijd de kipfilet in stukjes en prik ze aan de satéstokjes. Snipper de knoflook. Meng de helft hiervan met de gembersiroop, 1 eetlepel ketjap, 1 eetlepel olie en peper en zout naar smaak. Bestrijk de kipspiesjes ermee en laat ze minimaal 30 minuten marineren. Voor de saus: Snipper de sjalot en de helft van het pepertje en snijd de rest in dunne ringetjes. Pers de limoen uit.
Verhit de rest van de olie in een steelpan en fruit de ui met de rode peper en de rest van de knoflook op een halfhoog vuur goudgeel. Bak 1 minuut op een zacht pitje. Voeg 1 eetlepel limoensap, de djeroek-poeroetblaadjes, pindakaas, kokosmelk en de melk toe en breng al roerende aan de kook. Laat dit op een laag vuur zachtjes pruttelen. Verhit een grillpan. Dep de kipsateetjes met keukenpapier en bestrijk ze dun met olie. Rooster ze in ± 6 minuten gaar. Verwijder de blaadjes uit de saus en strooi de peperringetjes er over. Serveer de saus bij de sateetjes.
- Plus Magazine