Ovenschotel van pompoen, aardappelen, wortel en prei

Een heerlijke overschotel met pompoen, aardappelen, wortel en prei. Pompoenen zien we behalve op biologische markten en in biologische winkels steeds vaker bij de grote supermarkten liggen. Pompoenen zijn redelijk neutraal van smaak. Je moet er iets aan toevoegen. Goede smaakmakers zijn ui, sjalot, prei, maar ook kerriepoeder, komijn, verse koriander, bladpeterselie en oude (schapen)kaas. Bovendien leveren pompoenen een behoorlijk aandeel in onze dagelijkse behoefte aan de mineralen kalium en foliumzuur en de vitaminen B caroteen (pro vitamine A), B5 en C. Echt dik zullen we er ook niet van worden, 100 gram pompoenvruchtvlees levert 36 kilocalorieën per 100 gram. Misschien levert zo’n grote pompoen wat problemen op met het schoonmaken. Een gemakkelijke manier is de volgende: Snijd de pompoen in stukken en verwijder het draderige binnen-ste gedeelte met een lepel. Schil de stukken pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes of in repen. In de recepten wordt uitgegaan van schoon gewogen vruchtvlees. Aangesneden pompoen is in plakken of schijven gesneden in vershoudfolie verpakt, circa 4 dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik een restant voor een soep of roergebakken als groente of door de risotto. 

Ingrediënten

  • Benodigdheden
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel (zonnebloem)olie
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1/2 winterwortel
  • 250 gram pompoenvruchtvlees
  • 1/2 dl (soja)room
  • zout, peper
  • 1/2 eetlepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • wit van 1 prei
  • 2 eieren
  • 125 cl melk
  • 75 gram geraspte (schapen)kaas
Auteur