Panklaar: makkelijke gerechten

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan: vier heerlijke een- en tweepansgerechten.

Aubergine-kipschotel met olijven, hoofdgerecht voor 4 personen
• 1 ui • 2 teentjes knoflook • 400 g kipfilet • 2 aubergines • 250 g champignons • 300 g trostomaten • 5 takjes basilicum • 3 eetlepels olijfolie traditioneel • 50 g met piment • gevulde olijven

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de kipfilet in stukjes. Was de aubergines, verwijder de steelaanzet en snijd ze in stukken van 3 cm lang. Snijd de stukken in parten. Was de tomaten, snijd er twee in partjes en de rest in stukjes. Pluk de blaadjes basilicum van de steeltjes en snijd de blaadjes in reepjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui met de knoflook 3 minuten op een halfhoog vuur. Bak de kip al omscheppend 3 minuten mee. Voeg de aubergine en de tomatenstukjes toe en bak alles al omscheppend 5 minuten. Voeg 1 dl heet water en peper en zout naar smaak toe en laat de groenten met de deksel op de pan in ± 20 minuten helemaal gaar stoven. Voeg tijdens het stoven zo nodig extra water toe. Schep de tomatenpartjes, de basilicum en de olijven erdoor en warm alles nog 5 minuten goed door. Lekker met warm stokbrood.

Bereidingstijd: ± 30 minuten.

Pasta-omelet met paprika, hoofdgerecht voor 4 personen
• 2 uien • 3 paprika’s: rood, groen en geel • 5 bosuitjes • 200 g gekookte worst, aan een stuk • 75 g rauwe ham • 4 eetlepels olijfolie traditioneel • 250 g pasta (bijv. pipe rigate) • zout • 4 grote eieren • 2 eetlepels fijngehakte (platte) peterselie

Pel de uien en snijd ze in partjes. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes. Snijd de bosuitjes in schuine stukjes van ± 2 cm. Trek zo nodig het velletje van de worst, snijd de worst in plakken van ¾ cm dik en snijd de plakjes in vieren. Snijd de ham in reepjes. Verhit de olie verdeeld over twee koekenpannen met anti­aanbaklaag en fruit de ui verdeeld over de pannen op een halfhoog vuur goudgeel en glazig. Voeg paprika en bosui toe en bak dit al omscheppend in ± 5 minuten beetgaar. Kook de pasta in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Klop de eieren los en voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de worst en de ham door de pasta en verdeel het mengsel over de twee pannen. Schep alles goed om. Verdeel het ei erover en schep nogmaals goed om. Laat het ei met een deksel op de pannen op een laag vuur helemaal stollen. Bestrooi de omeletten met de peterselie en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 40 minuten.

Mediterrane groentestoofpot, Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen
• 3 teentjes knoflook • ¼ knolselderij • 1 winterwortel • 1 courgette • 500 g tomaten • 250 g champignons • 4 eetlepels olijfolie traditioneel • 1 takje tijm • 1 laurierblad • 1½ dl droge witte wijn • 2 takjes verse oregano • 2 takjes verse basilicum

Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd hem in dunne schuine plakken. Pel en snipper de knoflook. Was de courgette, snijd het kontje en de steelaanzet eraf en snijd de rest in dunne schuine plakken. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie in een braadpan en bak de knolselderij met de wortel en de knoflook al omscheppend 5 minuten. Voeg de courgette, de tomaten, de champignons, de tijm en de laurier toe en schenk de wijn erbij. Breng op smaak met peper en zout. Stoof de groenten in ± 20 minuten gaar. Pluk intussen de blaadjes oregano en basilicum van de steeltjes en snijd ze grof. Strooi ze over het gerecht. Lekker met gekookte aardappelen.

Bereidingstijd: ± 40 minuten.
Tip: Hebt u liever beetgare groenten? Houd dan een stooftijd aan
van ±10 minuten.

Mexicaanse bonenschotel, Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen
• 2 rode uien • 2 teentjes knoflook • 3 paprika’s: rood, geel en groen • 1 courgette • 1 eetlepel gesneden jalapeño­pepers (uit een potje) • 1 eetlepel groene tabasco • 1 blik reuzenbonen à 400 g • 1 blik maïs à 180 g • zout • 3 eetlepels zonnebloemolie • 1 zak tortillachips naturel à 150 g

Pel en snijd de uien in partjes. Pel en snipper de knoflook. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes. Was de courgette, verwijder het kontje en de steelaanzet en snijd hem in stukken. Pureer de jalapeñopepers en voeg de tabasco toe. Laat de bonen en de maïs uitlekken. Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 3 minuten. Voeg de paprika’s en de courgette toe en bak alles al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Schep de bonen, de maïs, tweederde van de ­peperpuree en zout (naar smaak) erdoor en voeg 1 dl heet water toe. Stoof de groenten nog ± 7 minuten op een laag vuur. Serveer de groenten met de rest van de jalapeñopuree en de tortillachips.

Bereidingstijd: ± 30 minuten.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine