Pruimenkoek

Getty Images

Een fijne combinatie van pruimen met kaneel en amandelen. Lekker om te delen, maar ook om alleen van te snoepen!

Aantal personen: 16                   Bereidingstijd: 30+ minuten  

Ingrediënten

60 gram (4 eetlepel) vloeibare margarine
300 gram volkoren meel
150 ml halfvolle melk
30 gram gist
3 eetlepels suiker
1 ei
30 gram amandelen
1 kg pruimen
citroensap
½ eetlepel kaneel

Bereiding

  1. Bestrijk een bakblik van de oven dun met wat margarine.
  2. Zeef het meel in een kom.
  3. Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gist op.
  4. Kneed van het meel, het gistmengsel, de margarine, 2 eetlepels suiker en het ei een deeg.
  5. Rol het deeg uit en bekleed hiermee het bakblik.
  6. Hak de amandelen fijn en strooi ze over het deeg.
  7. Was de pruimen, halveer ze en neem de pit eruit. Schik de pruimen met de holle kant naar boven op het deeg.
  8. Laat het deeg op een warme plaats C 45 minuten rijzen.
  9. Verwarm de oven op 200°. Druppel wat citroensap over de pruimen. Bak de koek in 40-50 minuten gaar en lichtbruin.
  10. Meng de rest van de suiker met de kaneel en bestrooi de nog warme koek hiermee. Laat de koek afkoelen en snijd hem in ca. 16 stukjes.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaardentabel

Energie                                           140 kcal
Eiwit                                                  4 gram
Koolhydraten                               20 gram
Waarvan suikers                           8 gram
Vet                                                     4 gram
Waarvan verzadigd vet               1 gram
Vezels                                               4 gram
Zout                                            < 0.1 gram

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum