Frisse stamppot met radicchio en twee kropjes little gem.
Ingrediënten
- 500 gram kruimige aardappelen
- 2 kropjes little gem (of 1 kleine roma-sla)
- 1 klein kropje radicchio (rode sla)
- 1 rode paprika
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram salamireepjes
- 2 eetlepels pijnboompitten
Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Snijd beide soorten sla in reepjes. Halveer de paprika en snijd de helften in halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de salamireepjes 2 tot 3 minuten. Bak de paprika even mee. Giet de aardappelen af en stamp deze tot een puree. Schep beide soorten sla erdoor en laat de sla iets slinken. Schep een deel van de salami/paprika erdoor, samen met de pijnboompitten. Voeg een scheutje melk toe als de stamppot niet smeuïg genoeg is. Verdeel de stamppot over 2 borden en serveer met de rest van de salami en paprika.
De beste piepers
De beste aardappelen voor een stamppot zijn kruimig kokende, oftewel bloemige aardappelen. Deze vallen bij het koken al uit elkaar en kun je makkelijk fijnstampen. Geschikte rassen zijn Doré, Eigenheimer en Irene. Ook de Bildtstar, Bintje, Malta, Gloria, Santé, Turbo en Frieslander zijn kruimig genoeg voor een lekkere stamppot.
Zonder aardappel
Ook zonder aardappelen kun je een stamppot maken. Handig als je minder koolhydraten wil eten. Maak dan een puree van pastinaak, knolselderij of bloemkool. Combineer dit met de groente(n) van jouw voorkeur. Gebruik voor deze puree minder vocht dan je voor een aardappelpuree doet; de groenten bevatten van zichzelf al voldoende vocht voor een smeuïge stamppot.
Uitgebakken salami geeft de stamppot een pittige touch. Je kunt ook uitgebakken spekjes of chorizo gebruiken.