Thee is het best bewaarde geheim van de kok. Met deze subtiele smaakmaker geef je klassieke gerechten nét dat beetje extra.
Ik ben een echte theeleut. Of er nu zwarte, groene of kruidenthee in mijn kopje zit, ik vind thee een heerlijke opkikker. Voor elk moment van de dag en iedere smaak is er wel een passende thee te vinden. Zo drink ik kruidenthee om wakker te worden en earl grey als oppepper in de middag. Thee staat bekend als de oudste drank ter wereld. In China werd het duizenden jaren geleden al gedronken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat thee het ook prima doet als smaakmaker in gerechten. Daarom deze maand twee recepten met een verrassend accent.
In het recept hiernaast geeft earl grey de saus bij de eendenborst een verfijnde smaak. En ik heb een dessert ontwikkeld met de Japanse theesoort matcha. Naast de bijzondere smaak van deze thee, zorgt de matcha ook voor een mooie, groene kleur!
Eendenborst met thee-sinaasappelsaus
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.
- 4 sneetjes volkoren noten- of noten-rozijnenbrood
- 2 sinaas-appels
- 3 eetlepels rozijnen
- 400 g tamme eendenborstfilets
- versgemalen peper, zout
- 100 ml sinaasappellikeur
- 200 ml gevogeltefond
- 1 zakje earl-grey-thee à 2 g
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 4 takjes rozemarijn
1. Snijd de korstjes van het brood en rooster de sneetjes lichtbruin.
2. Boen 1 sinaasappel goed schoon; snijd 6 dunne plakken uit voor de garnering en halveer ze.
3. Pers de rest van de sinaasappels uit en voeg de rozijnen aan het sap toe.
4. Snijd de velzijde van de eendenborsten kruislings in tot bijna op het vlees en bestrooi ze met peper en zout.
5. Verhit een koekenpan en bak de eend aan de velzijde 5-6 minuten op een halfhoog vuur. Keer ze en bak ze in 3-4 minuten rosé.
6. Neem ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
7. Schenk 2 eetlepels bakvet in een schone koekenpan en voeg het sinaasappelsap met de rozijnen, de likeur, de fond, het theezakje, de kruidnagel en de honing toe, en breng alles al roerend aan de kook.
8. Kook de saus op hoog vuur in tot een stroperig geheel en voeg zo nodig peper en zout naar smaak toe.
9. Snijd de filets in schuine plakjes. Leg ze op de sneetjes brood en garneer het met sinaasappel en rozemarijn.
10. Verwijder het theezakje en de kruidnagel uit de saus en lepel een beetje saus bij de eend. Serveer de rest er apart bij. Lekker met aardappelpuree en spruitjes.
Bevat per portie 1955 kJ/465 kcal, 27 g eiwit, 21 g vet waarvan 9 g verzadigd, 38 g koolhydraten en 4 g voedingsvezel.
Lees ook:
- Gemberijs met karamelbananen
- Kalfskoteletten met tijm
- Afvallen en op gewicht blijven: Hazenrugfilet met cantharellen en rode wijnsaus
- Lamsvlees met bloemkoolmasala
- Plus Magazine