Met een paar blikjes of potjes conserven in de voorraadkast, (verse) kruiden en genoeg tijd maak je de verrassendste gerechten.
Aardappeltonijnschotel met jalapeño
- 8 grote vastkokende aardappelen
- 2 el olijfolie
- 1 el boter
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 à 2 ansjovisfilets in olie (uit blik)
- 100 g kleine augurkjes
- 3 eetlepels jalapeño (pepers) in ringetjes (uit pot of blik)
- 2 el kappertjes
- 2 el fijngehakte peterselie
- 2 el fijngesneden bieslook
- 125 ml crème fraîche
- 125 ml Griekse of volle yoghurt
- 300 g tonijn op water (uit blik)
- 125 g geraspte belegen kaas
- 1 limoen
- 1 handvol rucola
- zout en peper
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snij ze in parten of kwarten en kook ze 10 minuten in gezouten water. Giet ze af en laat ze uitdampen in een vergiet. Verhit in een ruime koekenpan de olie met de boter. Bak hierin de aardappelpartjes rondom goudbruin. Zet ze apart. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de ansjovis klein en hak ook de augurkjes fijn. Schep de helft van de ui samen met de knoflook, ansjovis en augurk in een kom. Meng de jalapeño, kappertjes en verse kruiden erdoor. Roer de crème fraîche glad met de yoghurt. Verdeel de uitgelekte tonijn in plukjes. Schep de tonijn en de yoghurt door het ui-ansjovismengsel. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de aardappelpartjes in een braadslede of op een diepe bakplaat. Strijk het tonijnmengsel erover uit. Verdeel de geraspte kaas erover. Bak de ovenschotel in 15 minuten goudbruin; de kaas is dan gesmolten. Boen intussen de limoen schoon en snij deze in dunne plakjes. Garneer de ovenschotel met de rest van de uisnippers, rucola en plakjes limoen.
Mosselen in tomatensaus met yoghurtdip
- 2 hardgekookte eieren
- 1 handvol bladpeterselie
- 200 g komkommer, grof geraspt
- 250 g Turkse of Griekse yoghurt
- 1 mespunt ras el hanout (Marokkaans specerijenmengsel)
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- 2 kleine rode pepers
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 2 kilo mosselen
- 2 el olijfolie
- 150 ml droge witte wijn
- 1 handvol grofgesneden verse koriander + wat extra om te garneren
- zout en peper
Bereidingswijze
Vegetarische fajitas met guacamole
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten + 30 minuten oventijd
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blik kidneybonen (400 gram)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 el tomatenpuree (uit blik)
- 1 tl suiker
- 1 el gemalen komijn
- 1 avocado
- 1 el limoensap
- 1/2 handvol korianderblaadjes
- 4 tarwetortilla’s
- 125 g geraspte belegen kaas
- paar takjes basilicum
- zout en peper
Bereidingswijze
Ribeye met Provençaalse bonen en paddenstoelensaus
- 4 ribeye steaks
- 125 g bacon of ontbijtspek
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 worteltjes
- 1 stengel bleekselderij
- 100 g prei
- 2 el olijfolie
- 100 ml droge witte wijn
- 1/2 blik gepelde cherrytomaten (400 gram)
- 1 blik cannellini bonen (400 gram)
- 1 à 2 el zonnebloemolie
- Extra nodig: grillpan
- Voor de paddenstoelensaus:
- 250 g champignons of oesterzwammen
- 50 ml cognac
- 125 ml slagroom
- 1 tl sojasaus (geen ketjap)
- paar takjes basilicum en jonge tijm
- zout en peper
Bereidingswijze
Dep de steaks droog en laat ze een halfuur op kamertemperatuur komen. Snij intussen het spek in kleine blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Snij de wortel en bleekselderij in piepkleine blokjes en de prei in ringetjes. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de spekjes in 1 eetlepel olijfolie knapperig en schep ze uit de pan. Bak de ui met de knoflook en de fijngesneden groenten lichtbruin. Schenk de wijn erbij en laat iets inkoken. Voeg de cherrytomaten toe en druk ze met een spatel stuk. Spoel de bonen af in een vergiet, laat ze uitlekken en schep ze met het spek in de pan. Verwarm alles, breng op smaak met zout en peper en hou het mengsel warm. Bestrooi de steaks met zout en peper. Verhit een grillpan en kwast dun in met de zonnebloemolie. Bak de ribeye in 3 minuten per kant op hoog vuur goudbruin. Leg de steaks op een bakplaat en laat ze in de oven in nog 5 tot 10 minuten de gewenste garingsgraad bereiken. Veeg intussen de paddenstoelen schoon en snij ze in plakjes of stukken. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de paddenstoelen op hoog vuur goudbruin. Blus af met de cognac, schenk de slagroom erbij en breng op smaak met peper en sojasaus. Laat de saus nog iets inkoken en hou dan warm. Leg de steaks op voorverwarmde borden. Schep de bonen ernaast en de paddenstoelensaus erover. Garneer met gescheurde basilicum en tijm.
- Plus Magazine