Voorgerecht: Gegratineerde oesters met champagnesaus

Dit luxe recept van gegratineerde oesters met champagnesaus is geschikt voor 4 personen en kent een bereidingstijd van 45 minuten.

Gegratineerde oesters met champagnesaus

Ingrediënten

12 oesters
1 kleine sjalot
25 g boter
10 ml droge vermout
75 ml champagne
100 ml visfond
50 g slagroom
1 el ijskoude boter, in stukjes
1 el geklopte slagroom
grof zeezout
een paar blaadjes peterselie voor de versiering

Bereiding

  1. Open de oesters en maak het vlees los van de schelp. Leg de volle schelphelften op een bakplaat bestrooid met een laag zeezout, zodat de schelpen niet kantelen. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
  2. Pel en snipper de sjalot. Smelt de boter en fruit de sjalot 5 minuten op een halfhoog vuur. Blus af met de vermout en verwarm tot de vloeistof volledig verdampt is. Schenk er 50 ml champagne en de visfond bij en laat 7 minuten koken. Voeg de slagroom toe en laat nog 3 minuten koken.
  3. Zeef de saus, voeg de ijskoude boterklontjes en de rest van de champagne toe. Meng de geklopte room erdoor en mix tot een schuimige saus.
  4. Schep 1 eetlepel saus op elke oester. Gratineer in 4 minuten onder de hete grill tot het oppervlak van de oesters mooi goudbruin kleurt. Bestrooi met peterselie en dien op.
Auteur