Zeekoolbloemen met langzaam gegaarde lamsnek

Getty Images

Amay! Wat een geweldige groente: goede smaak, fantastisch om mee te werken. De bloemen smaken wat zoetig en zijn heel decoratief. Deze exclusieve groente wordt in winter en voorjaar verkocht via twee groothandels. Zeekool werd tot nu toe alleen particulier verbouwd, of in het wild geoogst. Zeekool, of crambe maritima, is een plant die van oudsher in het wild groeit, zoals op kiezelstranden langs de kusten van Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. In Nederland komt wilde zeekool onder meer voor langs de Afsluitdijk en hij wordt nu professioneel geteelt op Texel.

Ingrediënten

  • 1 flinke lamsnek
  • 200 gram bloemen van zeekool
  • zuiveringszout
  • ijswater
  • 120 gram boter (40 gr voor de zeekool en 80 gr voor de lamsnek)
  • peper en zout
  • knoflook
  • maïzena of sosa, gefermenteerd maïsmeel

Bereiding

Gaar vooraf de lamsnek gedurende 12 uur bij een oventemperatuur van 70 graden met zwarte peper en zout. Blancheer de zeekoolbloemen kort in water met een snufje zuiveringszout en doe ze dan direct in het ijswater. Stoof de bloemen met een klont boter, peper, zout en een beetje knoflook.

Smelt de boter in een braadpan en braad de in stukken gesneden lamsnek even aan. Verwarm de jus en vermeng hem met boter en met de maïzena of sosa.

Een recept van Wouter Keersmaekers, restaurant De schone van Boskoop in Boechout.

Bron 
  • Onvergetelijke Groenten