Getty Images
Appelbollen zijn klassiekers in onze dessertcultuur. Maar hoe maak je nou een echte, ouderwetse appelbol? Wij leggen het uit.
Ingredienten:
- 4 appels
- 250 gr bladerdeeg
- 50 gr spijs
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels melk
- 200 gr suiker
- Kaneel (naar smaak)
- Schaaltje kristalsuiker
Materiaal:
- Appelboor
- Schilmesje
- Bakplaat
- Bakpapier
Voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereidingswijze:
- Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
- Meng de gewone suiker met kaneel tot kaneelsuiker.
- Stop de onderkant van de appel dicht met een stukje spijs. Vul daarna de appels voor ongeveer ¾ met kaneelsuiker en stop de bovenkant dicht met spijs.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd 4 gelijke vierkantjes (hier kun je eventueel een liniaal bij gebruiken). Zet in het midden van ieder vierkant een gevulde appel en haal de punten van het deeg naar boven.
- Maak je vingers nat met een beetje water en knijp de punten van het deeg aan elkaar, zodat de appel niet meer zichtbaar is.
- Klop de eierdooier met de 2 eetlepels melk en bestrijk de appels met een dun laagje.
- Zet de appels 20 minuten in de oven.
- Na de 20 minuten bestrooi je de appelbollen met wat kristalsuiker en zet je ze nog eens 10 minuten in de oven. Let hierbij wel op dat de appelbollen niet verbranden.
- Even laten afkoelen en klaar zijn ze!
Bron: Heel Holland Bakt.