Seks en intimiteit, kun je dat los zien van elkaar? Is 'geen seks' hebben met elkaar hetzelfde als 'geen zin in seks' hebben? Wat is eigenlijk geestelijke- en lichamelijke intimiteit? En kun je dan wel een goede relatie hebben zonder seks?
Ja, intimiteit kan zonder seks, en je kunt met elkaar vrijen zonder intimiteit. Er is ook zeker verschil tussen niet meer willen of kunnen vrijen, of niet meer vrijen maar wel de behoefte hebben of in ieder geval de zin om die behoefte weer aan te wakkeren.
En ja, een goede relatie zonder seks is mogelijk, maar dan moet er nog wel lichamelijke intimiteit zijn. Daarnaast moet je elkaar ook geestelijk iets bieden. Het ontbreken van geestelijke- en/of lichamelijke intimiteit blijkt de belangrijkste reden voor het stuk lopen van relaties.
Wat is intimiteit?
Vaak denken we bij intimiteit alleen aan lichamelijke intimiteit, en dan vooral aan seks. Maar fysieke intimiteit kun je hebben door kussen, zoenen en alle vormen van aanraken. En er is ook geestelijke intimiteit. Dat is het gevoel van verbondenheid met de partner en weten dat u vrij en veilig bent om uw diepste gedachten en emoties te kunnen bespreken en uiten.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Mannen voelen zich het sterkst met hun partner verbonden door seks en gezamenlijke activiteiten. Zij tonen hun liefde en behoefte aan intimiteit vaak via seks. Vrouwen zoeken vooral emotionele intimiteit en het gevoel van verbondenheid. Zij willen aangeraakt worden zonder dat er direct een vrijpartij uit volgt. Dat verschil zorgt vaak voor misverstanden omdat de vrouw bij elke aanraking denkt dat hij gelijk seks wil en de man zich afgewezen voelt als zij ‘nee’ zegt. Kunnen partners hun gevoelens hierover niet uiten dan neemt de intimiteit snel verder af.
Hoe blijft een relatie goed?
Voor een goede en bevredigende relatie is zowel mentale als fysieke intimiteit onontbeerlijk. En net als met het onderhouden van de seksuele relatie moet u er moeite voor doen om de intimiteit tussen u te behouden. Bij gebrek aan lichamelijke intimiteit ligt het gevaar van de broer-zus relatie op de loer en deelt u daarnaast ook uw gevoelens en gedachten niet meer dan ontstaat al snel een gevoel van eenzaamheid.
Behoud de geestelijke intimiteit door er voor elkaar te zijn en naar elkaar te luisteren. Respecteer elkaar in het 'anders' zijn. Dat u zich soms aan de ander ergert is niet meer dan normaal. Wie herkent niet de irritatie over de ontbrekende dop op de tandpastatube en de rondslingerende kleding? Maar is de basis van de relatie goed, dan worden deze 'dagelijkse' ergernissen geen halszaak omdat u zich veilig voelt om gevoelens van ergernis te uiten zonder dat de ander zich afgewezen of aangevallen voelt.
Speelt seks in uw relatie - tijdelijk - geen rol dan zijn er zeker nog andere mogelijkheden om intiem fysiek contact te houden om toch een bevredigend gevoel over het lichamelijke aspect van uw relatie te behouden. Juist door elkaar te blijven aaien, knuffelen, kussen, strelen en aan te raken zal het gevoel van lichamelijke intimiteit in tact blijven. Onze zintuigen geven namelijk het gevoel van intimiteit aan onze hersens door zodat het lichamelijk contact ook geestelijke voldoening geeft. Door intiem contact, in welke vorm dan ook, komen bepaalde hormonen vrij die een gevoel van geluk en verbondenheid geven.
In het kort
Praat over uw wensen en verlangens en luister echt naar elkaar. Maak er tijd voor. Laat televisie of computer uit of spreek zomaar eens ergens af voor een kopje koffie. Zoek naar wat u samen bindt.
Doe dingen samen en deel ervaringen en gedachten. Geen seks? Wel aanraken, aaien, knuffelen etc. Streel eens de minder voor de hand liggende plekjes op het lichaam van uw partner. Ontdek hoe erotisch andere lichaamsdelen kunnen zijn. Bij lichamelijke intimiteit is het hele lichaam betrokken, en niet alleen de geslachtsdelen.
Intimiteit, zowel lichamelijk als geestelijk, is dus in alle opzichten vooral 'samen' en 'met elkaar'. Het is de basis voor een relatie. Niet alleen in bed, maar de hele dag door.