Fietsen naar Santiago de Compostela: zo doe je dat!

Getty Images

Santiago de Compostela is het beroemdste bedevaartsoord van de wereld. Jaarlijks trekken honderdduizenden gelovigen naar de Galicische hoofdstad om het graf van de apostel Jacobus te bezoeken. Een fietstocht naar de imposante stad is een droom van menig fietser, maar de drempel is hoog. Zo bereid je je voor!

Je kunt verschillende redenen hebben om de bedevaart naar Santiago de Compostela te maken. Voor de meesten zal het een bezoek zijn aan de kathedraal en het graf van Jacobus. Rond het jaar 44 werd deze volgeling van Jezus Christus geëxecuteerd. Na zijn dood is Jacobus de beschermheilige geworden van meerdere groepen mensen: wijnboeren, apothekers, drogisten en… pelgrims. Niet verwonderlijk dus dat uitgerekend zijn graf jaarlijks zo veel pelgrims trekt. Daarnaast was Santiago de Compostela (met een apostolische zetel) enige tijd het geestelijk centrum op het Iberisch Schiereiland en genoot daarmee bijna dezelfde status als bijvoorbeeld Rome en Constantinopel.

Reisduur

Fietsen naar Santiago de Compostela is een prachtige ervaring en daarom is het belangrijk om onderweg ook volop te genieten. Bedenk namelijk wel dat je – uitgaande van ongeveer 70 kilometer per dag – ruim vijf weken onderweg bent door een enorme verscheidenheid aan landschappen. Bovendien is het verstandig om hier een week aan toe te voegen voor eventuele tegenslagen en ontspanning onderweg. De beste maand om de reis te maken is doorgaans juni en dit heeft alles te maken met de weersomstandigheden.

De voorbereiding

Een gemiddelde 70 kilometer per dag: het klinkt voor de geoefende fietser niet moeilijk. Dat betekent doorgaans een uur of vier in het zadel. Bedenk echter dat dit onder goede omstandigheden is. Het weer kan verslechteren, je kunt in heuvelachtig gebied terechtkomen of verdwalen: allemaal omstandigheden die de reistijd behoorlijk beïnvloeden. Bovendien heb je een zware bepakking bij je. Goede voorbereiding is daarom noodzakelijk. De belangrijkste tips hiervoor zijn:

  • Bouw de training rustig op
  • Maak klimkilometers
  • Train met bepakking
  • Zorg voor voldoende eten en drinken

Zorg bij de voorbereiding ook voor stevige, bij voorkeur afneembare, fietstassen, zowel voor als achter op de fiets. Het is namelijk van belang om de bepakking zo goed mogelijk over de fiets te verdelen.

De bagage

Het belangrijkste advies hier is om niet te veel mee te nemen, maar ook zeker niet te weinig. Zorg in ieder geval voor voldoende fietskleding, regenkleding en kleding voor in de avond. Denk daarnaast natuurlijk aan een paspoort en je credencial (de stempelkaart van de pelgrim), zorgpas, verzekeringsgegevens, bankpas en creditcard. En, niet onbelangrijk:

  • Fietsnavigatie en fietskaarten
  • Telefoon
  • Eventueel een camera
  • Zonnebrandcrème
  • Medicijnen
  • Levensmiddelen en eventueel een kooksetje

Over de navigatie gesproken, je hoeft de route natuurlijk niet zelf uit te vinden. Er zijn speciale kaarten die zich richten op de pelgrimsroute die vanaf Haarlem naar Santiago de Compostela loopt.

De fiets

De lengte van de reis en de wisselende omstandigheden vragen veel van je fiets. Het is dus overbodig om te zeggen dat een goede fiets essentieel is voor een comfortabel verloop van de reis. Je kunt in principe elke fiets kiezen die je wilt, maar een trekkingfiets met 24 versnellingen is veruit het populairst. Maar de versnellingen zijn niet alles. Belangrijke onderdelen van de fiets zijn verder:

  • Het zadel, bij voorkeur van leer.
  • Een stuur die het mogelijk maakt van houding te wisselen.
  • Remmen, in verband met de temperatuur bij voorkeur velgremmen of schijfremmen.

Denk verder eventueel aan een helm en een spiegel om zicht te hebben op achteropkomend verkeer.

Pelgrims op de e-bike

Natuurlijk kun je de tocht ook afleggen met een e-bike. Zorg er dan wel voor dat je kwalitatief goede fiets hebt met een betrouwbare accu en neem voor de zekerheid een extra accu mee. Let er verder op dat de e-bike uitgerust kan worden met extra bagagedragers en een comfortabel stuur. Overigens is het ook mogelijk om een trekkingfiets om te bouwen tot e-bike.

Zo’n lange tocht, dat zal wel duur zijn…

Dat kan inderdaad, maar dat hoeft niet. Het hangt er maar net vanaf welke eisen je onderweg stelt. Wil je in luxe hotels overnachten, of voldoet een camping of jeugdherberg ook? En kook je zelf of wil je een uitgebreide maaltijd in een restaurant? Het zijn allemaal variabelen die de prijs van je reis beïnvloeden. En zo zijn er nog veel meer factoren.

En dan rest je alleen nog de vraag of je de tocht alleen af wilt leggen, of toch met anderen. In je eentje heb je alle vrijheid en kun je je tijd zelf invullen. Wel kun je dan last krijgen van eenzaamheid, hoewel je in de verschillende dorpjes en steden en ook tijdens het fietsen lang niet altijd alleen zult zijn. Toch liever met anderen? Bedenk dan wel dat je gedurende een aantal weken met iemand samen zult zijn en op elkaar moet bouwen. Dat zal meer dan eens spanningen opleveren.

Getty Images

En dan is het zover…

Het grootste deel van de tijd is achter de rug en je bent eindelijk onderweg. Een groot deel van de historische pelgrimsroutes is in kaart gebracht en deze kun je herkennen aan de gele pijlen die je onderweg op allerlei objecten tegen zult komen. Ook zul je op verschillende plaatsen het symbool van de jacobsschelp zien. Toch kan er nog heel veel gebeuren. Denk aan pech onderweg. Zorg er daarom voor dat je weet hoe je reparaties aan je banden, ketting, kabels en remmen kunt uitvoeren. Hiervoor kun je altijd je fietsenmaker vragen om je hier wegwijs in te maken. Zorg dus dat reparatiebenodigdheden tot je uitrusting behoren.

Ook kun je last krijgen van spieren en gewrichten. Logisch, aangezien je toch gedurende een langere tijd veel van je lichaam vraagt. Knieën, buikspieren of zadelpijn, het kan allemaal opspelen. Gelukkig is met deze ongemakken goed om te gaan, zolang je maar zorgt voor een goede fietsafstelling en de juiste uitrusting.

De aanhouder wint

Eindelijk ben je dan aangekomen in de buurt van Santiago de Compostela. Het einddoel van de pelgrimsroute is de kathedraal die aan een groot plein ligt. Hier vind je doorgaans vele pelgrims uit de hele wereld, die een eerbetoon brengen aan Sint Jacobus of bij het pelgrims bureau hun ‘Compostela’ – de pelgrimsoorkonde – ophalen. En nu je er toch bent, kun je net zo goed even van de stad genieten; ze is namelijk gevuld met een ongekende rijkdom aan religieuze (bouw)kunst. Maar er is nog veel meer te zien: van musea tot kunst, van gezellige pleinen tot bijzondere, smalle steegjes en van winkels tot restaurants waar je culinair kunt genieten.

Voor je het weet ben je weer onderweg naar Nederland. Per trein, met het vliegtuig of met de bus, het is maar net wat je voorkeur heeft. Informeer alleen wel goed naar de mogelijkheden die er zijn om je fiets terug in Nederland te krijgen.

Veiligheid en verzekeringen

Denk bij het fietsen aan je veiligheid. In Frankrijk en Spanje hebben ze lang niet altijd fietspaden en dit betekent dat je weleens op de autoweg zult fietsen. En niet alleen op de weg zul je moeten oppassen, maar ook in de steden. Je kunt altijd te maken krijgen met criminaliteit. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om te zorgen dat je fiets of je bagage ook echt van jou blijven.

Denk daarnaast aan een fiets- en reisverzekering. Deze laatste kan je helpen bij de terugreis als je onverwachts onderweg moet stoppen. Verder is het belangrijk om telefoonnummers bij de hand te hebben: van familie of vrienden, maar ook bijvoorbeeld van de bank voor het geval je bankpas of creditcard gestolen wordt.

Auteur 
Bron 
  • Fietsen123