Van september tot eind oktober 2010 ben ik samen met mijn vriendin van Utrecht naar Santiago de Compostela gefietst. Bagage meenemen is daarbij natuurlijk een must! Wat voor soort tassen je daarbij gaat gebruiken is belangrijk voor zowel je fiets- als je persoonlijke comfort. Hieronder zijn enkele tips en overwegingen die voor ons persoonlijk belangrijk waren en waar we verder achter zijn gekomen tijdens de tocht. Dit is natuurlijk voor iedereen persoonlijk en hangt helemaal af van je eigen smaak en voorkeur!
Bagageverdeling
Wat vooral belangrijk is dat je de bagage goed kunt verdelen over de hele fiets. Tenzij je echt van plan bent heel erg weinig mee te nemen heb je 2 achtertassen en 2 voortassen nodig voor alle bagage. De voortassen zijn meestal ongeveer 6 -8 liter volume per tas en de achtertassen 15-20 liter per tas. Deze hoeven niet vol te zitten maar door de vier tassen kun je het gewicht van de bagage goed verdelen. Dit helpt om de fiets in evenwicht te houden en te voorkomen dat er extra slijtage aan bepaalde delen van het frame, de wielen en de tassen plaatsvindt. Als je bijvoorbeeld teveel gewicht op de achterdragen plaatst krijg je al snel een slag in het wiel en extra slijtage aan de lagers.
Water en vocht
Tijdens de fietstocht regent het altijd wel een keer, soms zelfs dagen achter elkaar! Wat je dan echt niet wilt is water in je tassen. Het is een serieus probleem om kleren droog te krijgen als het een aantal dagen achter elkaar regent en je afhankelijk bent van campings. Ook kunnen andere zaken zoals eten en (eventuele) elektrische apparatuur schade oplopen. Daarin hebben wij persoonlijk een fout gemaakt door goedkope tassen te nemen die ‘waterafstotend’ waren. Deze tassen zijn gewoon niet voldoende als het langer dan een half uur regent (ook met regenhoes). Het is dus ook erg verstandig hier wat extra geld aan uit te geven en te gaan voor goede waterdichte tassen (van bijvoorbeeld Ortlieb). Dat bespaart je echt een hoop ergernis! Een tip voor als je toch wilt gaan voor budgettassen is om alle spullen in vuilniszakken te doen en dan in de tas. Dat werkt, maar water verzamelt zich wel in de tas en de vuilniszakken gaan snel kapot.
Afneembare tassen
Het is erg handig als je de tassen makkelijk van de fiets kunt verwijderen en weer terug kunt hangen. Dit lijkt misschien niet zo heel erg belangrijk maar bedenk wel dat je iedere dag je tassen van de fiets verwijdert om ze in de tent/hotelkamer te leggen. En dan moet ze er s’ochtends weer op zetten. Het spaart een hele hoop ergernis als je ze makkelijk erop kunt klikken zonder eerst te stoeien met allerlei sluitingen waar je slecht bij kunt. Het is niet verstandig om ze op te fiets te laten in verband met mogelijke diefstal of regen. Zeker als je wat duurdere tassen hebt!
Materiaal en bevestiging
Verder is het materiaal (naast waterdicht zijn) en de manier van bevestiging op de fiets ook erg belangrijk. De weg condities die je zult tegenkomen door Belgie, Frankrijk en Spanje zijn veel zwaarder dan fietspaden in Nederland. Hierdoor hebben de tassen erg veel te verduren door de continue bewegingen en is sterk materiaal erg belangrijk. Denk aan canvasachtig dik materiaal of iets vergelijkbaars. Kijk ook even naar de manier van bevestigen, zijn dat bijvoorbeeld alleen maar 2 bevestigingspunten vastgemaakt op de stof of zit er een frame verwerkt in de tas. Dat laatste is vele malen steviger en de tas zal dan ook niet snel scheuren bij de ophanging.