Twijfels over gebruik social media door nabestaanden
Een oudere tante van ons is heel actief op Facebook. Maar ze is ernstig ziek. Stel je voor dat er nog berichten voor haar komen als ze overleden is. Hoe moeten we dat aanpakken?
Best een moeilijke vraag, die steeds meer mensen zullen gaan stellen. Notaris Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen zei me onlangs ‘het geregeld mee te maken’, dat een overledene voortleeft op de sociale media, zoals Facebook en LinkedIn, voor de meer zakelijke mensen. Met alle pijnlijke gevolgen van dien.
"Mensen zijn nog niet gewend op dat punt iets te regelen", zegt de notaris. "We merken dat nabestaanden er niet goed mee om kunnen gaan. Ze weten niet wat ze moeten doen. Een gedenkpagina maken, zodat iedereen ziet wat er aan de hand is. Of gewoon het account verwijderen. Maar daar kunnen natuurlijk ook weer vragen over komen. We maken het mee dat ze er ruzie over krijgen."
Advies
De notarisketen met in totaal 150 kantoren in het hele land, adviseert na een overlijden iemand uit de familiekring te benoemen tot executeur social media. "Deze vertrouw je je accountgegevens toe en je geeft hem de opdracht wat hij met het online bestaan van de overledene moet doen", aldus Lucienne van der Geld. Ze verwacht dat mensen in de toekomst het omgaan met sociale media na het overlijden, in hun testament zullen behandelen.