100 euro spaargeld in 10 jaar tijd gekrompen naar 93 euro

Getty Images

De spaarrente is tot een historisch dieptepunt gezakt. De inflatie is al bijna vijf jaar hoger dan de spaarrente en zo levert de spaarder per saldo fors in.

Wie eind 2010 begon met het sparen van 100 euro nu qua waarde nog gemiddeld 93 euro over heeft. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elke maand de inflatie van Nederland. Dit cijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld gestegen zijn. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt; met dezelfde euro kan je minder kopen en dat heeft ook gevolgen voor spaargeld.
Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, word je spaargeld minder waard.

Getty Images

 

Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.

[ITEMADVERTORIAL]

Moeten we dan maar stoppen met sparen?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk.”
Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer of heb je het geld pas over een langere tijd nodig, dan is het wel interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar beleggen of vastgoed. “Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, zegt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen.”