Welke geldtips kreeg u van uw ouders mee?
Wat zijn de beste geldtips die u van uw ouders kreeg? Pas geleden vroegen wij aan u welke tips u van uw ouders heeft meegekregen. Hier volgden verschillende reacties op. Van eerst sparen en dan pas kopen, tot het dubbele sparen van wat je wilt kopen. Benieuwd naar de tips? Lees dan snel verder!
Zet een vast bedrag opzij
De tip van mijn ouders was: zodra het salaris binnen is, zet je meteen minimaal 100 gulden opzij op een niet-direct-opneembare spaarrekening. Zo heb je voor jezelf een ‘verplichte’ spaarrekening. Bijkomend voordeel is dat je automatisch goed gaat nadenken over waar je het geld aan wilt uitgeven.
Nettie Mansveld (55), Eindhoven
Probeer het huismerk eens
Veel mensen kopen in de supermarkt dure A-merken, eigenlijk alleen maar uit gewoonte. De tip die ik van thuis meekreeg: probeer gewoon ook eens een huismerk uit. Als het niet lekker of goed is, ga je terug naar het A-merk. En als het wel bevalt, kun je veel geld besparen.
Vera Bik (25), Den Haag
Zorg dat je altijd iets overhoudt
De tip van mijn moeder was: hou iedere maand iets over, al is het maar een dubbeltje. Dit heb ik heel goed in mijn oren geknoopt en het is me goed gelukt.
Cisca Lamers (64), ’s-Gravendeel
Maak een overzicht van al je uitgaven
Als kind heb ik geleerd een jaaroverzicht te maken van al mijn uitgaven. Eerst tel ik alle -maandelijkse vaste lasten bij -elkaar op. Dit bedrag vermenigvuldig ik met twaalf (maanden). Daar tel ik de kwartaallasten keer vier bij op. Daar komen éénmaal de jaarlijkse lasten bij, zoals -verzekeringen en abonnementen (en ook de eigen bijdrage van de zorgkosten). Het totaalbedrag deel ik door twaalf. Zo weet ik precies wat ik per maand echt kwijt ben. Je ziet dan ook wat er iedere maand vrij te besteden is.
Ik hoor buren weleens zuchten als ze twee stevige rekeningen achter elkaar krijgen, maar ik lach erom. Ik heb nooit problemen als ik de jaarafrekening van de energie krijg, de aanslag van de OZB of de rekening van de autoverzekering. Bovendien sta ik niet snel rood omdat dit systeem er ook voor zorgt dat ik altijd een redelijk bedrag op mijn betaalrekening heb staan. Wel moet je je gegevens elk jaar even actualiseren.
Willem Zuiderwijk (58), Den Haag
Huishoudboekje in excel
Het is slim en overzichtelijk om een huishoudboekje in excel te maken. Hier kunt u uw uitgaven en ontvangsten snel en makkelijk verwerken. Dit zorgt ervoor dat u altijd weet hoe het zit met uw geldzaken. Benieuwd naar een huishoudboekje in excel? Wij leggen hier uit hoe u in excel een boekje kunt opstellen.
Eerst sparen
Drie tips kreeg ik mee. Eén: eerst sparen en dan pas iets kopen, dus leven zonder schulden. Twee: niet alles kopen omdat een ander het ook heeft. En drie: blij zijn met wat je wél hebt.
Iris Stellingwerf (45), Barendrecht
Beperk je kosten
Wat je niet hoeft uit te geven, hoef je ook niet te verdienen, zei mijn moeder altijd. Met andere woorden: beperk je kosten, ook al kun je je meer veroorloven. Je leeft dan een stuk relaxter. Een zeer slimme tip, beperk je kosten en bespaar op verschillende posten. Weet u waar u vooral op kunt besparen? Wij zetten hier een aantal zaken op een rij.
Karel Lybrink (62), Amsterdam
Je kunt meer dan je denkt
Een goede geldtip is: ga eens ‘winkelen’ zonder iets te kopen. Ik doe het geregeld. Ik kijk wat ik mooi vind, doe ideeën op en dat maak ik dan na. Jeansstof is -bijvoorbeeld tijdloos en heel sterk. Van oude spijkerbroeken maak ik kleedjes, kussens of tasjes. Je hebt meteen een leuke hobby. Nog steeds kan ik blij zijn met iets wat ik zelf gemaakt heb. Dat heb ik van huis uit meegekregen.
Erzsi van Lingen-Kloeg (54), Delft
Koop pas iets als je het twee keer kunt betalen
Mijn vader zei altijd: koop wat je wilt als je het door te sparen twee keer kunt betalen. Zo werd de spaarzin gestimuleerd. Op het moment dat je iets twee keer kunt betalen, is dat vaak een reden om het niet meer aan te schaffen maar om te sparen voor iets beters en mooiers dan je in eerste instantie wilde kopen.
Deze goede raad heb ik mijn dochters ook weer meegegeven. Resultaat: mijn beide dochters, die nu 19 en 21 jaar zijn, hebben reserves op hun rekening en geen schulden. En ik heb alleen nog maar een kleine hypotheek. We leven absoluut niet zuinig, maar we gooien ook geen geld over de balk.
Dick Jansen (50), Sleeuwijk
Punten en zegeltjes
Ik heb van huis uit geleerd dat het verstandig is om mee te doen met allerlei spaarsystemen, zoals punten en zegeltjes. Dat heeft me al diverse keren een financieel extraatje opgeleverd.
Olga Brouwer (57), Leidschendam
Nooit rood staan
De tip die ik van huis uit meekreeg: blokkeer bij de bank waar je rekening loopt de mogelijkheid om rood te staan. Rood staan kost namelijk alleen maar heel veel geld.
Diana Kaijen (40), Barendrecht
Verdeel je geld met de 1/3-regel
De beste geldtip die ik van mijn ouders kreeg en die ik nog altijd toepas is de gouden 1/3-regel. Die houdt in dat je ongeveer 1/3 van je inkomen kunt uitgeven aan wonen (hypotheek of huur); 1/3 van de uitgaven zijn overige vaste lasten (gas, licht, water, -telefoon, kleding, eten) en 1/3 kun je vrij besteden (sparen, vakantie, -uitgaan, onvoorziene reparaties van bijvoorbeeld de wasmachine). Ook in financieel mindere tijden was dit mijn leidraad. Het heeft ervoor gezorgd dat ik nooit geldzorgen heb gehad.
Barbara Blackett, Amersfoort
Spaar 10 procent van wat je netto verdient
Vanaf mijn eerste bijbaantje kreeg ik van mijn vader te horen: leg van elke netto gulden die je ontvangt altijd 10 cent opzij, zonder uitzondering. Ofwel, besteed maximaal 90 procent van je netto inkomsten. Ik heb dat mijn hele leven gedaan. Ook vandaag de dag lukt mij dit nog steeds. Zelfs naast mijn hypotheekbetalingen en de afdracht aan het bedrijfspensioen. Ik spaar rond de 10 procent van mijn inkomen. Daardoor heb ik een mooi financieel tegoed kunnen opbouwen.
Nico Huizinga (47), Leidschendam
Heeft u nog een belangrijke tip? Geef dan een reactie!
- Plus Magazine