Wil je meer rente ontvangen over je spaargeld? Dan kun je kiezen voor depositosparen. Dit betekent dat je spaargeld een tijdje vaststaat op een geblokkeerde rekening. Doordat je daarmee toezegt dat je geen geld van de rekening opneemt, ontvang je een hogere rente dan over een gewone spaarrekening. Maar hoe hoog is de rente voor depositosparen eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van sparen?
Hoe werkt depositosparen?
Bij depositosparen laat je je geld voor een bepaalde periode op een afgesloten spaarrekening staan tegen een vooraf afgesproken rente. Tijdens de looptijd mag je geen geld uit het spaardeposito opnemen. Het staat dan bijvoorbeeld 1, 2, 5 of 10 jaar vast. In die periode ontvang je periodiek rente over het spaargeld. Doordat je afspreekt het geld niet tussentijds op te nemen, ontvang je meer rente dan over een gewone spaarrekening.
De rente staat vast vanaf het moment dat je de depositorekening afsluit. Dus als de spaarrentes dalen, behoud je je huidige spaarrente. Het omgekeerde is ook zo: als de spaarrentes stijgen, profiteer je daar niet van mee.
Vergelijk de rentes voor (deposito)spaarrekeningen >>
Wanneer is depositosparen geschikt?
Depositosparen is een passende vorm van sparen als je langere tijd een bedrag kunt missen en liever kiest voor sparen dan voor beleggen. Je wilt graag een hogere rente ontvangen en hebt het daarvoor over dat je een tijdje niet bij het spaargeld kunt. Ook is een deposito prettig als je voor een specifiek doel op middellange termijn wilt sparen. Denk aan de aankoop van een auto of een spaarpotje voor een kind.
Let op: in sommige uitzonderlijke omstandigheden mag je wel tussentijds een bedrag uit het deposito opnemen. Dat geldt bijvoorbeeld soms als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt. Hoe dit precies zit, lees je terug in de voorwaarden voor de depositorekening. Soms is ook opnemen zonder geldige reden mogelijk, maar dan vaak wel tegen betaling van een boete.
Wat zijn de voordelen van een depositorekening?
Dit zijn de belangrijkste voordelen van een depositorekening openen:
- Je ontvangt een hogere rente dan over een gewone spaarrekening.
- Doordat het geld een tijdje vaststaat, kom je niet in de verleiding om het al eerder uit te geven.
- Als de spaarrentes dalen, behoud je de eerder afgesproken hogere rente.
Welke nadelen heeft depositosparen?
Maar depositosparen kan ook nadelen hebben:
- Je kunt niet bij het geld komen tijdens de looptijd van de depositorekening. Daardoor kun je het spaargeld niet gebruiken voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven. Dit kan alleen soms tegen betaling van een boete.
- Als de rente stijgt, profiteer je daar niet van mee. Je spreekt namelijk bij het afsluiten van de depositorekening een vast rentepercentage af.
- Er geldt altijd een minimale inleg.
Zeker als je spaargeld beschikbaar wilt houden en flexibel wilt zijn, is een gewone spaarrekening vaak een betere optie dan een depositorekening. Ook kun je een kleiner bedrag op een depositorekening storten en dan de rest van het bedrag op een gewone spaarrekening zetten.
Hoeveel rente krijg je bij depositosparen?
Bij depositosparen ontvang je vaak een iets hogere rente dan over een gewone spaarrekening. Daarmee wil de bank het aantrekkelijker maken om je spaargeld een tijdje vast te zetten. Vaak is de rente hoger naarmate je voor een langere looptijd kiest.
De precieze rente voor depositosparen verschilt per bank en hangt af van de gekozen looptijd en voorwaarden. Via FX.nl kun je depositorekeningen vergelijken en zo ontdekken bij welke bank je tegen de hoogste rente kunt depositosparen. In januari 2025 kun je bijvoorbeeld een depositorekening voor 3 jaar openen bij de Italiaanse bank Banca Progetto tegen een rente van 3,10%.
Is je spaargeld op een depositorekening beschermd?
Stort je je spaargeld op een depositorekening bij een bank die onder het depositogarantiestelsel valt? Dan is je spaargeld gegarandeerd. Dit betekent dat je spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder per bank verzekerd is als de bank failliet gaat. Je weet dan zeker dat je het spaargeld niet kwijt bent bij een faillissement van de bank. Als de bank failliet gaat, krijg je dit geld terug.
Dubbelcheck altijd of de bank waar jij het geld stort onder deze regeling valt. Ook veel Europese banken vallen hier trouwens onder, waardoor het ook zeker aantrekkelijk kan zijn om te sparen bij een buitenlandse bank. Dat kan je ook een hogere spaarrente opleveren.
Hoe sluit je een depositorekening af?
Wil je een depositorekening openen om zelf te kunnen depositosparen? Vergelijk dan eerst de verschillende rentes voor depositosparen en kies zo de meest gunstige depositorekening voor jou. Vervolgens kies je de looptijd en bekijk je de voorwaarden. Zijn deze helemaal naar wens? Dan open je de rekening bij de betreffende bank en stort je jouw inleg op de rekening. Daarna onvang je periodiek rente over jouw afgesloten rekening.
Vergelijk nu verschillende depositorekeningen >>
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met FX.nl