Hoe ontwikkelt de rente in 2016?

Getty Images

De rente voor hypotheken, lenen en sparen is laag. Blijft dit ook in 2016 zo? Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken we de oorzaak van de lage rente en geven we onze verwachting voor 2016.

Oorzaak lage rente

De lage rente wordt veroorzaakt door de crisismaatregelen die de Europese Centrale Bank heeft genomen. Door lenen goedkoop te maken en sparen onaantrekkelijk hopen ze de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Dit om de de doelstelling van bijna 2% inflatie (prijsstijging) te halen.

De ECB houdt de beleidsrentes laag en pompt miljarden in de economie door onaantrekkelijke leningen op te kopen. Als bankier van de consumentenbanken bepalen ze zo de rentetarieven:

  • Banken kunnen goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Deze lage prijs wordt doorberekend in de hypotheekrente en de rente voor een consumptief krediet.
  • De deposito-rente is negatief. Banken moeten hierdoor betalen om geld te stallen bij de centrale bank. Dit wordt (gedeeltelijk) doorberekend middels een lage spaarrente.

Renteontwikkeling in 2016

Ondanks alle maatregelen lukt het de ECB maar niet om de inflatiedoelstellingen te halen. Eind 2015 heeft de ECB de crisismaatregelen daarom uitgebreid en verlengd tot 2017. Deze maatregelen zullen dus het hele jaar een drukkend effect hebben op de rentes.

Daarnaast wordt al weer gesproken over nieuwe crisismaatregelen. Tijdens de ECB-vergadering van 21 januari gaf president Draghi aan deze niet uit te sluiten. De lage olieprijs en de tegenvallende groei van de wereldeconomie spelen de ECB parten. Een verdere rentedaling is daarom niet uitgesloten.

Hypotheekrente

Bij de hypotheekrente verwachting speelt de druk op geldverstrekkers een rol. De concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe. Ook zijn de mogelijkheden voor huizenbezitters om hun rente te verlagen toegenomen. Geldverstrekkers verlagen hierdoor sneller hun tarieven en de hypotheekrente zal hierdoor verder dalen.

Consumptief krediet

Ook kredietmaatschappijen kunnen goedkoop leningen verstrekken. De druk om de leenrente te verlagen is echter minder groot dan bij hypotheken.

Spaarrente

De concurrentie om de spaarklant is volledig weggevallen. Banken hebben het spaargeld liever niet en bieden daarom een lage spaarrente. De stap om de spaarrente negatief te maken is nu nog te groot. Het is de vraag of deze in 2016 wordt genomen.