De prijsvechter Nemea Bank uit Malta komt in België de lage spaarrentes opschudden. Terwijl de grootbanken er, net als in Nederland, niet meer dan een procent rente geven, komt de internetbank met een vaste rente van 4 procent voor een deposito van vijf jaar.
In Nederland betalen de grootbanken voor een dergelijk product niet eens 1 procent. Andere aanbieders zitten zo rond de 2 procent spaarrente. In België is Nemea al de tweede prijsvechter die er met een Nederlandse website actief wordt. De andere is de bank MeDirect, ook op belastingparadijs Malta gevestigd. Die biedt spaarrentes tot een royale 2,7 procent. Mochten de banken failliet gaan dan geldt voor de spaarders het garantiestelsel van Malta. Dat is net als in Nederland maximaal 100 000 euro. Het euroland Malta heeft geen grote financiële problemen. Toch moeten spaarders voorzichtig zijn. Als de bank te groot wordt en in moeilijkheden komt, kan Malta nooit aan z’n verplichtingen voldoen.
Nemea Bank
De nieuwe Nemea Bank mag ook in Nederland opereren, omdat het een vergunning heeft van de Centrale Bank van Malta. Die wordt door De Nederlandsche Bank (DNB) volgens Europese afspraken overgenomen. De Maltezer bank, die pas sinds 2008 bestaat, is met websites in het Spaans, Frans en Engels actief in heel Europa. De Nederlandstalige website is nog niet in de lucht. Het is nog niet duidelijk of ze ook in Nederland klanten gaan werven. In België willen ze in elk geval binnen drie jaar 40 000 klanten hebben.
Uitvaartverzekeraar
Ook bij uitvaartverzekeraar Dela is met het Coöperatiespaarplan een hogere rente dan de gebruikelijke 1 procent te krijgen. Tot een totaalbedrag van 12 000 euro geeft Dela voor tien jaar 2,75% rente. Het spaarplan is wellicht geschikt voor (groot)ouders die sparen voor de studie van de kinderen. Daarnaast ontvangen de deelnemers een winstdeling. De afsluitingskosten bedragen eenmalig €17. De overige beheerkosten die Dela maakt, worden ten laste gebracht van de winstdeling. Minimaal krijgen deelnemers dus 2,75% rente. De voorwaarde is wel dat dit spaarplan voor minimaal tien jaar afgesloten wordt. Spaarders die tussentijds over hun geld willen beschikken, moeten 150 euro ‘boete’ betalen. Dela heeft geen bankvergunning en valt dus niet onder het depositogarantiestelsel.