Een bank hoeft het spaargeld op oude spaarbankboekjes niet uit te keren, want deze vorderingen zijn verjaard en hoogstwaarschijnlijk in het verleden al uitgekeerd. Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de geschillencommissie van het Kifid.
In deze zaak meldde een man zich met drie oude spaarbankboekjes, met een gezamenlijk spaarsaldo van bijna elfduizend euro, bij de bank. De laatste mutaties op de boekjes waren eind jaren zeventig gedaan. Op dat moment is de verjaring gaan lopen en twintig jaar later is de vordering verjaard.
Maar, stelt de bank, zij zou zich niet op verjaring beroepen als uit de administratie zou blijken dat er nog tegoed aanwezig zou zijn.
Geen geld gevonden
De bank kon geen informatie vinden over de spaarbankboekjes, de gekoppelde rekeningen en eventueel openstaande tegoeden. De Geschillencommissie vond dit voldoende en concludeerde dat de bank blijkbaar het geld ooit heeft uitgekeerd. Dat de spaarbankboekjes niet ongeldig zijn gemaakt is niet belangrijk.
In het verleden kwam het regelmatig voor dat banken geld uitkeerden als een spaarbankboekje zoek was. Een teruggevonden spaarbankboekje is dus onvoldoende bewijs om het spaargeld te krijgen.
Sparen tegen de hoogste rente? Vergelijk spaarrekeningen en kies voor de hoogste rente.