In 2024 lagen de spaarrentes weer een stuk hoger dan een paar jaar geleden. Wat is de spaarrente-verwachting voor 2025? Lijkt het erop dat de spaarrente in 2025 verder stijgt of toch niet? Lees hieronder de voorspellingen van FX.nl voor de spaarrente in 2025. Ook geven we tips waarmee je meer rendement met je spaargeld behaalt.
Ben je benieuwd waar jij op dit moment de hoogste spaarrente krijgt? Vergelijk de spaarrekeningen en ontdek de beste optie voor jou.
Waar hangt de spaarrente-verwachting voor 2025 van af?
De spaarrente-verwachting hangt vooral samen met de vergoeding die de Europese Centrale Bank aan banken geeft voor het spaargeld. Ook de rente op de geldmarkt (de markt voor kortlopende leningen) speelt mee. Beide zijn voor een groot deel afhankelijk van de inflatieontwikkelingen. Hoe hoger de inflatie, hoe hoger de ECB-rente en hoe hoger de spaarrentes vaak zijn.
Begin 2024 zijn de spaarrentes weer gestegen. Dat had ermee te maken dat de inflatie in Europese landen hoog lag, waardoor de Europese Centrale Bank (ECB) besloot om haar rentes te verhogen. Die renteverhoging maakt het aantrekkelijk om meer te sparen en minder geld uit te geven. Dat leidt vervolgens tot een hogere inflatie. Ook maakte een hogere ECB-rente het voor banken mogelijk om hun rentes te verhogen. Daarom zijn de spaarrentes omhoog gegaan.
Maar inmiddels heeft de ECB haar rente juist weer een paar keer verlaagd. Dat leidt ook tot iets lagere spaarrentes en lagere hypotheekrentes. Oftewel: het wordt iets minder aantrekkelijk om te sparen en iets aantrekkelijker om geld te lenen (bijvoorbeeld voor een hypotheek). Op al die ontwikkelingen zijn onze spaarrente-verwachtingen voor 2025 gebaseerd.
Wat is op dit moment de hoogste spaarrente?
De hoogste spaarrente die je op dit moment (begin december 2024) kunt krijgen bij de grootste banken in Nederland, is 2,10% bij de RentePlus Rekening van Centraal Beheer.
Tip: je kunt ook sparen bij een buitenlandse bank. Daar liggen de spaarrentes nog een stuk hoger, zoals je ook ziet in de vergelijkingstool van FX.nl. Via een platform als Raisin kun je een Europese spaarrekening openen tegen een hogere spaarrente. En geen zorgen: tot € 100.000 per rekeninghouder is je spaargeld ook bij een Europese bank beschermd. Tenminste, op voorwaarde dat je het geld stort bij een spaarrekening die onder het Europese depositogarantiestelsel valt.
Je krijgt bijvoorbeeld op dit moment 3,00% rente per jaar als je geld spaart via de Zweedse bank Klarna en 2,95% rente voor een spaarrekening bij de Belgische bank Santander.
Kies je voor een depositorekening? Dan liggen de rentes nog iets hoger. Bij de Italiaanse bank Banca Progetto krijg je de hoogste rente: 3,25%. Ook de Nederlandse bank Centraal Beheer biedt op de Rentevast Rekening een fors rente, namelijk 2,95%.
Wat doet de spaarrente in 2025?
De ECB heeft in oktober 2024 de ECB-rente voor de derde keer dit jaar met 0,25% verlaagd. De inflatie is weer iets gedaald, dus de ECB heeft er vertrouwen in dat ze haar streven van maximaal 2% inflatie kan behalen. Dat leidde ook tot lagere spaarrentes. Halverwege december komt de ECB nog een keer samen om te beslissen over een eventuele volgende verlaging. De verwachting is dat de rente nog een keer omlaag gaat.
Tegelijkertijd stappen weinig Nederlanders over naar een andere bank, dus Nederlandse banken voelen zich niet verplicht om met elkaar te concurreren qua spaarrentes. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De kans is dus klein dat Nederlandse banken hun rentes toch hoog proberen te houden. Als de ECB-rente inderdaad omlaag gaat, leidt dat waarschijnlijk ook tot een verlaging van de spaarrentes in 2025. Dat gebeurt dan niet in één keer, maar met meerdere verlagingen gedurende het jaar.
De verwachting is dat de variabele spaarrentes in 2025 gemiddeld iets zullen dalen. Het gaat niet om een heel hoog percentage. De schatting is een daling van zo’n 0,5%. Ook voorspellen we dat de rentes voor deposito’s voor de lange en de korte termijn licht zullen dalen. Naar schatting gaat het bij depositorekeningen voor de lange termijn om zo’n 0,4% tot 0,75% daling.
Let op: deze spaarrente-verwachting voor 2025 is een eerste schatting. Grote veranderingen in de wereld (zoals een oorlog) kunnen veel impact hebben op de ontwikkelingen van de spaarrente. We kunnen nu nog niet voorspellen of zich in 2025 dit soort gebeurtenissen voordoen. Daarom blijft dit een grove inschatting.
Hoe profiteer je het meest van de spaarrentes in 2025?
Wil je zoveel mogelijk spaarrente behalen over je spaargeld in 2025? Dan kun je een paar dingen doen om je rendement te verhogen. Het volgende helpt bijvoorbeeld:
- Overweeg om een buitenlandse spaarrekening te openen. Buitenlandse banken geven vaak meer spaargeld dan Nederlandse banken. En sparen in het buitenland is tegenwoordig een stuk eenvoudiger via platforms als Raisin. Bovendien is je geld tot € 100.000 per rekeninghouder beschermd via het depositogarantiestelsel. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je het geld opeens kwijt bent.
- Stort je geld op een depositorekening. Dat betekent dat je geld voor een bepaalde duur (bijvoorbeeld 1, 2, 5 of 10 jaar) vaststaat. Vaak kun je kiezen voor een looptijd vanaf 3 maanden. Je ontvangt dan een hogere spaarrente dan als je het geld op een gewone spaarrekening zet.
- Vergelijk de spaarrentes bij banken. Laat je geld niet zonder meer bij je huidige bank staan. Het loont zeker om rentes te vergelijken en te kijken of een andere bank je misschien meer rente biedt.
Ben je benieuwd waar jij op dit moment de hoogste spaarrente krijgt? Vergelijk de spaarrekeningen en ontdek de beste optie voor jou.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met FX.nl.