Hoelang kun je op één been staan? Dit zegt het

Waarom kracht- en balanstraining zo belangrijk is

Op een been staan op een boomstam
Getty Images

Het lijkt misschien eenvoudig om op één been te staan, maar naarmate mensen ouder worden, wordt het voor velen steeds moeilijker. Hoelang je op één been kan staan, zegt niet alleen iets over hoe krachtig je bent, maar het is ook een belangrijke indicator van veroudering.

Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van de Mayo Clinic. Voor het onderzoek vroegen de wetenschappers 40 gezonde mensen boven de 50 jaar verschillende tests uit te voeren. Zo werden knijpkracht, kniekracht en balans gemeten. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: onder en boven de 65 jaar.

Grootste achteruitgang

Tijdens de balanstest moesten deelnemers op beide voeten staan, zowel met de ogen open als met de ogen dicht. De opvallendste bevinding? De balans op één been, toonde de grootste achteruitgang met de jaren. In de groep jonger dan 65 jaar konden deelnemers gemiddeld 21 seconden op hun dominante been staan, terwijl dit bij de groep boven de 65 jaar nog maar gemiddeld 11 seconden was.

Dit verlies van balans brengt een groter risico op vallen met zich mee. "Evenwicht is een belangrijke maatstaf", zegt hoofdonderzoeker Kenton Kaufman tegen Scientias.nl. "Omdat het naast spierkracht ook input vereist van zicht, het evenwichtssysteem en het somatosensorische systeem. Veranderingen in balans zijn belangrijk om in de gaten te houden. Bij een slechte balans loop je risico om te vallen, ongeacht of je beweegt. Vallen vormt een ernstig gezondheidsrisico met grote gevolgen.”

Trainen en oefenen

De onderzoekers stelden ook vast dat de knijp- en kniekracht afnamen, maar niet zo sterk als de balans. Het is dan ook van groot belang om regelmatig je balans te oefenen en trainen. Dit kan al simpelweg door tijdens het tandenpoetsen op één been te gaan staan of als je op de trein staat te wachten. Hoe beter je balans, hoe kleiner het risico op vallen en de kans op letsel. 

Auteur 
Bron 
  • Scientias.nl