Op 27 april vieren we Koningsdag 'nieuwe stijl'. Wat vindt u daarvan?
Het is nog niet zo ver, maar ondertussen nadert de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl' met rasse schreden.
Geschiedenis
De oorsprong van Koningsdag ligt in 1948 toen koningin Juliana haar verjaardag wilde vieren met alle Nederlanders. Het werd een nationale feestdag, zodat iedereen deel kon nemen aan de georganiseerde festiviteiten.
Vanaf 1949 vierde koningin Juliana haar verjaardag met een defilé op paleis Soestdijk. Wie herinnert het zich niet? De koninklijke familie op het bordes, een stoet van Nederlanders die hen toejuicht in een kilometerslange tocht, met geschenken en gulle gaven.
Koningin Beatrix brak met die traditie. Zij bezocht vanaf 1981 jaarlijks twee gemeentes op Koninginnedag.
Koning Willem-Alexander gooit het roer om
Willem Alexander is van plan om het allemaal anders te gaan doen. Hij verschoof de datum van de festiviteiten van 30 april naar 27 april. Op die dag zal de koninklijke familie niet twee gemeentes bezoeken, maar slechts één. In 2015 zal dat de gemeente Dordrecht.
Willem-Alexander wil in die ene gemeente een soort van defilé terugzien (grande parade) en hoopt op een kleurrijk spektakel, met 'muziek, sport, cultuur, design en sociale initiatieven'. Het gebruikelijke koekhappen, zaklopen en volksdansen komt dan in de verdrukking, maar dat is misschien juist wel de bedoeling.
Koning Willem-Alexander zoekt naar een nieuwe invulling van Koningsdag. Moderner. Minder traditioneel. Wat vindt u daarvan?
- Ik vind dat jammer, want ik genoot altijd erg van de manier waarop Beatrix het deed.
- Ik vind dat jammer, maar ik begrijp het wel.
- Ik vind dat prima, het is logisch dat hij zoekt naar zijn eigen manier.
Breng rechtsboven uw stem uit!