Stelling: Het eigen risico vormt een gevaar voor de volksgezondheid

Getty Images

Veel mensen gaan ondanks een doorverwijzing niet naar een specialist, omdat ze dat te duur vinden of niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Volgend jaar zal het eigen risico toenemen van 350 naar 405 euro. Dan zal dit probleem nog groter worden, vrezen de huisartsen.

Doordat mensen adviezen van de huisarts om financiele redenen naast zich neerleggen, lopen ze soms te lang met klachten rond, waardoor die verergeren. Dat is niet alleen naar voor de zieke mensen, maar uiteindelijk ook duurder.

Zorgpremies omhoog

Maar als het eigen risico omlaag gaat, moet het geld elders vandaan komen. Het verhogen van zorgpremies ligt dan voor de hand, maar ook dat kunnen veel mensen niet betalen.

Drempel

Bovendien werkt het eigen risico ook bewust als een drempel. Volgens zorgeconoom Wim Groot is het de vraag of het zorgmijden een probleem is. "Eigen risico is bedoeld om overbehandeling tegen te gaan. Het kan ook voorkomen dat de huisarts zegt 'laten we een paar testen doen' en de patiënt denkt: 'nou laat maar zitten, zo erg is het nu ook weer niet'." Maar onderbehandeling kan ook een gevolg zijn. "Sommige mensen hebben baat bij een eerdere behandeling." Het kan dus twee kanten opgaan.

Geef uw mening

Wat vindt u? Bedreigt een hoog eigen risico de volksgezondheid, of is dit een ieders eigen verantwoordelijkheid? Geef uw mening rechts van dit artikel.

Auteur