Stelling: het is goed dat we gaan betalen voor plastic tasjes

Getty Images

Vanaf 1 januari 2016 mogen winkeliers geen gratis plastic tassen meer uitgeven. Dat heeft het Europees Parlement besloten om gebruik terug te dringen. In Nederland zijn dat nu jaarlijks 4 miljard tasjes.

26 miljoen kilo

Milieuorganisatie Milieu Centraal schat dat we wekelijks vier tot vijf plastic tassen per persoon gebruiken. Dat zijn in een jaar ruim 230 stuks. Vaak gebruiken we die tasjes eenmalig. De gemiddelde Nederlander gooit in een jaar 1,4 tot 1,6 kilo aan plastic tassen bij het afval: een totaal van 26 miljoen kilo.

60 euro aan kosten

Een woordvoerder van Milieu Centraal: "Uit een proef van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken blijkt dat als consumenten moeten betalen voor plastic tassen het gebruik met 48 tot 77 procent kan verminderen." Op dit moment is er een richtprijs van de overheid van 25 cent per stuk.

Als die prijs wordt gehanteerd door alle winkeliers gaan we jaarlijks gemiddeld 58 euro per persoon betalen. De winkelier mag ook in 2016 uiteindelijk zelf bepalen hoeveel een tasje kost.

Papier

Ook voor tassen met een groen imago, zoals bioplastic of composteerbaar plastic, moet vanaf 1 januari betaald worden. Papieren zakken mogen wel gratis worden meegegeven. Milieu Centraal is hier niet al te blij mee. De milieu-impact van een papieren tas ligt volgens de organisatie zo’n drie tot tien keer hoger dan die van een plastic tas. Omdat papier minder lang meegaat is er meer kilo nodig om dezelfde draagkracht te bereiken.

'Verbod is een lachertje'

Paardekooper B.V., een van de grootste verpakkingsbedrijven van Nederland, begrijpt het verbod op gratis plastic tassen niet: "Dan kom je vaak uit bij papieren tasjes of jute, alsof dát zo milieuvriendelijk is om te produceren. We moeten het gedrag van mensen veranderen. Als ik vroeger iets op straat gooide, kreeg ik ook straf." Bij Allesbedrukt.nl, waar onder meer ook Tassenbedrukken.nl onder valt, valt de nieuwe regelgeving ook niet in goede aarde. "Het is gewoon een verkapte belasting en dient geen enkel doel voor het milieu. Papieren tassen zijn veel vervuilender."

De Action heeft een eigen manier gevonden om het verbod enigszins te omzeilen. Zij vragen in 2016 3 cent voor een tasje. Een slim bedrag, want door het afronden op vijf cent komt de prijs van een tasje in de helft van de gevallen dan alsnog op 0 cent te liggen.

Wat vindt u?

Plus formuleert de stelling: 'het is goed dat we gaan betalen voor plastic tasjes'. Wat is uw mening? Breng linksboven op deze pagina uit stem uit!

Bron 
  • Metro