Jaarlijks wisselt een miljoen mensen van merk medicijn, volgens de Patiëntenfederatie Nederland. De apotheek geeft een ander doosje mee met dezelfde werkzame stof. De apotheek wisselt van doosje vanwege het zogenaamde ‘preferentiebeleid’ van de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars sluiten grote goedkope deals met medicijnen. Sindsdien geven we in Nederland allemaal veel minder uit aan medicijnen en aan ziektekostenpremie.
Last van medicijnwissel
Dat gaat meestal goed, maar niet altijd. Een peiling onder 2000 patiënten liet zien dat een derde van de mensen zich zieker voelden na de wissel. Een deel moest daarvoor zelfs naar de dokter. De dokter kan ‘medische noodzaak’ op het recept zetten. De apotheek moet dan in principe je oude merk meegeven. Maar ook dan laat de apotheek mensen soms wisselen van medicijn, laat de Patiëntenfederatie zien in een nieuwe peiling. Dat gebeurde in meer dan een kwart van de gevallen.
Formulieren
Zorgverzekeraars zijn niet happig op ‘medische noodzaak’. Ze zetten artsen en apothekers onder druk om ‘medische noodzaak’ te beperken, door bijvoorbeeld een ingevuld formulier te verlangen. De Patiëntenfederatie liet ook zien dat een medicijnwissel soms nodig was omdat het oude medicijn niet leverbaar was. Ook dat is een gevolg van het preferentiebeleid – er zijn steeds meer medicijntekorten. Kortom: het preferentiebeleid bespaart veel geld, maar kent ook nadelen.
Bent u de medicijnwissels beu? Wilt u een vast doosje, ook als dat betekent dat u daarvoor extra moet betalen? Reageer op de stelling: