In het verleden is gebleken dat ik een extra lange dikke darm heb. Dat leek geen probleem, tot ik er een knoop (steeldraai) in kreeg. Je ligt dan te rollen van de pijn. Uiteindelijk heeft een chirurg een stuk uit mijn darm gehaald. Nu voel ik me goed, maar ik moet wel vijf à zes keer per dag naar de wc. Hebt u een advies?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
In het spijsverteringsproces wordt in de dunne darm veel vocht toegevoegd met enzymen. Zo ontstaat een papje waarin alle voedingsstoffen zijn opgelost en chemisch worden ‘verknipt’ tot kleine moleculen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Van daaruit gaan ze naar de lever, die ze verder verwerkt tot bruikbare bouw- en brandstoffen. In de dikke darm wordt het vocht opnieuw geabsorbeerd, waardoor de ontlasting min of meer vast wordt. Met een te lange darm heb je dus meer kans op verstopping; met een te korte darm – waaruit bijvoorbeeld een stuk is weggehaald – heb je meer kans op diarree.
Een te lange darm kan inderdaad een steeldraai maken waarbij ook de bloedvaten worden afgeknikt. Dat is niet alleen enorm pijnlijk maar ook gevaarlijk, omdat een stuk darm kan afsterven. Dat zo’n lange darm op latere leeftijd een keer gaat knikken is niet zo gek, omdat je wat korter wordt. Daardoor is er minder ruimte in de buik en komen de ingewanden meer op elkaar te zitten. U kunt proberen het ‘vochtprobleem’ op te lossen met psyllium (Metamucil en diverse andere merken). Dat bevat een soort vezels die veel vocht kunnen binden. Daarom wordt het ingezet tegen diarree, maar ook tegen verstopping; het maakt de ontlasting zachter. Lukt het echt niet, dan kunt u in noodgevallen proberen een echte diarreeremmer (Loperamide) te gebruiken maar wees voorzichtig, want dat kan ook gemene verstoppingen veroorzaken.
Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.