De fiscale behandeling van de erfdelen van mijn kinderen 

Biljetten
Getty Images

Eind vorig jaar is mijn echtgenote overleden en ik heb inmiddels aangifte voor de erfbelasting gedaan. Wij hebben twee kinderen. Binnenkort verwacht ik de aanslag waaruit dus zou moeten blijken hoeveel ik als erfbelasting voor mijn twee kinderen, die ieder 1/6 deel van het vermogen van mijn vrouw en mij hebben geërfd, zal moeten betalen. Hun erfdeel blijft onder mijn beheer totdat ik zelf kom te overlijden. Mijn vraag gaat over de inkomstenbelasting over de erfdelen van mijn kinderen. Wordt hun erfdeel tot mijn vermogen gerekend of kan ik dit op mijn vermogen in mindering brengen?

Als ik u goed begrijp was er óf geen testament van uw vrouw óf een testament met daarin de wettelijke verdeling opgenomen. U en uw kinderen zijn in dat geval de erfgenamen en u krijgt de beschikking over alles en uw kinderen hebben een niet opeisbare vordering op u gekregen. Wat hier allereerst van belang is, is dat u aangeeft dat uw kinderen een zesde deel van het gezamenlijke vermogen van u en uw echtgenote erven.

Dit is echter alleen zo als u en uw echtgenote in gemeenschap van goederen waren getrouwd. En hoewel dit in dat geval cijfermatig op hetzelfde uitkomt, erven u en de kinderen feitelijk een derde deel van haar nalatenschap. Dit werkt als volgt. Vanwege de verdeling van deze gemeenschap van goederen verkrijgt u bij het overlijden de helft van deze gemeenschappelijke bezittingen en schulden. Dit verkrijgt u dus niet als erfenis. Vervolgens is de andere helft van dit gemeenschappelijk vermogen de nalatenschap van uw vrouw. Hiervan erven u en uw twee kinderen ieder een derde deel. Zij verkrijgen dit in de vorm van een niet-opeisbare vordering op u.

Als dit allemaal klopt met uw situatie, dan neemt u - zolang de vorderingen van de kinderen niet opeisbaar zijn - het volledige bezit en schuld (dus uw eigen bezit en schuld plus de volledige erfenis) op in uw aangifte inkomstenbelasting. Pas wanneer deze vorderingen opeisbaar zijn geworden, worden deze fiscaal bij u zichtbaar als schuld en bij de kinderen als vorderingen. De toekomstige nalatenschap van u bestaat dan uit al uw bezittingen en schulden op dat moment, waarbij de vorderingen van de kinderen dus een schuld vormen.

N.B. zijn er nog andere opeisbaarheidsgronden in het testament van uw echtgenote opgenomen, dan zouden deze vorderingen en schulden fiscaal al eerder (op moment dat een van deze opeisbaarheidsgronden zicht voordoet) zichtbaar kunnen worden en dus apart bij u en bij u kinderen aangegeven moeten worden.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Auteur