Erfgenaam onder bewind

Getty Images

Ik wikkel de nalatenschap van een goede vriend af en nu blijkt dat een van de erfgenamen onder bewind staat. Zijn er nog dingen waar ik nu extra rekening mee moet houden?

Heeft een erfgenaam een bewindvoerder dan mag deze erfgenaam niet zelfstandig over de erfenis beslissen en beschikken. Dit moet de bewindvoerder voor hem doen. Voor een erfgenaam die nog wilsbekwaam is, kan dat best lastig zijn want hij/zij kan niet zelfstandig beslissingen nemen zoals bijvoorbeeld met betrekking tot de verkoop van de woning en het verkrijgen van spullen uit de inboedel. Deze erfgenaam zal ook niet zelfstandig mogen beslissen óf en hoe hij/zij de nalatenschap wil aanvaarden. Ook hiervoor is toestemming nodig van de bewindvoerder. Als de onder bewind gestelde de erfenis wil verwerpen, heeft de bewindvoerder op zijn beurt weer toestemming nodig van de kantonrechter. 

Als de erfgenaam in staat is om zijn wil te bepalen, dan mag de bewindvoerder met toestemming van de betrokkene de erfenis namens hem of haar zuiver aanvaarden. Is de erfgenaam niet in staat om toestemming te geven of weigert hij/zij dat, dan moet de bewindvoerder de erfenis namens betrokkene beneficiair aanvaarden. Verder heeft de bewindvoerder toestemming van de erfgenaam nodig of als deze daartoe niet in staat is of dit weigert van de kantonrechter bij de verdeling van de nalatenschap. 

Het heeft dus nogal wat voeten in de aarde en afhankelijk van het al of niet wilsbekwaam zijn van de erfgenaam die onder bewind staat, zal vanwege de benodigde toestemming van de kantonrechter de afwikkeling vaak lang kunnen duren. Daarbij zijn goede afspraken en duidelijke communicatie tussen de bewindvoerder en de executeur/boedelgevolmachtigde natuurlijk van groot belang en zullen zorgen dat de afwikkeling van de nalatenschap niet onnodig nog meer vertraagt.

N.B. In het Centraal Curatele- en bewindregister kunt u zien u welke personen onder curatele staan of van welke personen het vermogen onder bewind is gesteld. U kunt online zoeken in het register.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

 

Auteur