Ik heb aan mijn kinderen jaren geleden een aantal papieren schenkingen gedaan. Door omstandigheden ben ik er de laatste jaren niet toe gekomen om de rente hierover te betalen. Is nu alles verloren?
Wanneer u vermogen wilt overdragen aan uw kinderen om erfbelasting te besparen, maar liever zelf nog de beschikking houdt over uw vermogen, kan schenken onder schuldigerkenning (schenken op papier) een oplossing zijn. In de praktijk schenken (meestal) ouders dan bedragen aan hun kinderen die niet daadwerkelijk worden betaald, maar schuldig worden gebleven. Als bij de schuldigerkenning de bepaling wordt opgenomen dat deze vordering pas opeisbaar is bij overlijden van de ouder moet deze schuldigerkenning gebeuren in een notariële akte. In feite wordt er geld geschonken en onmiddellijk weer door de ouder terug geleend.
De schenker en de ontvanger geven een schenking op papier allebei op in de aangifte inkomstenbelasting. De ontvanger vult het bedrag van de schenking in bij ‘uitgeleend geld en andere vorderingen’ in de aangifte. De ontvanger houdt de waarde van de vordering op 1 januari aan. Omdat de schenking een schuld is bij de schenker, geeft hij/zij die ook zo op in de aangifte inkomstenbelasting. Ook de schenker gaat daarbij uit van de waarde van de schuld op 1 januari. De schenker betaalt daardoor minder belasting over zijn vermogen. Uiteindelijk is er na overlijden sprake van een schuld in de nalatenschap van de ouder. Onder voorwaarden wordt zo geen erfbelasting geheven.
Om dit te laten werken moet over de schuld een zakelijke rente worden vergoed. Sinds 2010 is in de wet vastgelegd dat deze rente jaarlijks daadwerkelijk moet worden betaald en dat de rente 6% moet bedragen. Als dus in enig jaar geen rente is betaald, of een rente die lager was dan 6%, is bij overlijden alsnog erfbelasting verschuldigd over het geschonken bedrag.
Wat kunt u nu nog doen om erfbelasting over deze papieren schenkingen te voorkomen:
- Dit is allereerst te voorkomen door de gehele schuld ten minste 180 dagen voorafgaand aan het overlijden af te lossen.
- Als niet wordt afgelost, kan de niet betaalde rente ‘ingelopen’ worden door deze - ten minste 180 dagen voorafgaand aan het overlijden - alsnog te betalen. Noodzakelijk is dan wel dat rente op rente wordt betaald.
Lukt dit niet dan tellen de schenkingen dus gewoon mee bij uw vermogen bij uw overlijden.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.