Heb ik vrijheid in het opnemen van opeisbaarheidsgronden?

Vraag van de week

Testament opstellen
Getty Images

In het concept-testament dat wij van de notaris ontvingen, staat dat de niet-opeisbare vorderingen van onze kinderen opeisbaar zijn na overlijden van de langstlevende echtgenoot en de andere wettelijke gronden. Welke zijn dat en kunnen we nog andere opeisbaarheidsgronden toevoegen?

De wettelijke opeisbaarheidsgronden staan in het Burgerlijk Wetboek, boek 4 artikel 13 lid 3: "indien de echtgenoot in staat van faillissement is verklaard of ten aanzien van hem de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard of wanneer de echtgenoot is overleden”. De wetgever heeft daar aan toegevoegd dat de vordering ook opeisbaar is in door de erflater bij uiterste wilsbeschikking genoemde gevallen.

Deze toevoeging geeft u dus de gelegenheid om in uw testament zelf opeisbaarheidsgronden op te nemen. Veel gebruikte extra opeisbaarheidsgronden zijn: bij trouwen of registreren in gemeenschap van goederen en indien er een verblijvingsbeding wordt opgenomen (in de samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden) wanneer er bijstand door de langstlevende echtgenoot wordt aangevraagd of bij permanente opname in een zorginstelling (Wet langdurige zorg). Alle opeisbaarheidsgronden zijn er op gericht de erfdelen van de kinderen te beschermen tegen inhalige schuldeisers of een inhalige overheid of inhalige nieuwe partner en de erfdelen dus te behouden voor de erfgenamen.

Soms zien we ook nog de opeisbaarheidsgrond van vertrek naar het buitenland van de langstlevende echtgenoot, maar dit wordt gezien als beïnvloeding van de persoonlijke levenssfeer en kan met succes door de langstlevende aangevochten worden.

U heeft dus veel vrijheid in het opnemen van opeisbaarheidsgronden en die vrijheid wordt ook in veel testamenten genomen.

Nico van Scheijndel
Nico van Scheijndel

 

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.