Ik ben de executeur in de nalatenschap van een goede vriend die helaas onlangs is overleden. Omdat ik mijn vriend al een tijdje ondersteunde bij zijn financiële zaken weet ik dat er behoorlijk wat geld in zijn erfenis zit. Nu heeft een van de erfgenamen echter beneficiair aanvaard en die zegt nu dat ik hierdoor executeur af ben en dat hij de nalatenschap verder samen met de andere erfgenamen moet afwikkelen. Klopt dit?
Nalatenschappen worden tegenwoordig steeds vaker beneficiair aanvaard. Erfgenamen nemen nu eenmaal vaak liever het zekere voor het onzekere. Door beneficiair te aanvaarden zijn erfgenamen immers niet voor een groter bedrag aansprakelijk voor schulden dan dat er aan baten in de nalatenschap aanwezig is. In uw situatie zal dit naar alle waarschijnlijkheid niet nodig zijn, maar erfgenamen zijn vrij om daar hun eigen beslissing in te nemen.
Als een van de erfgenamen beneficiair heeft aanvaard, moet de hele nalatenschap volgens de regels van de beneficiaire aanvaarding worden afgewikkeld. Hierdoor zijn in principe de regels van de wettelijke vereffening van toepassing en eindigt de rol van de executeur.
Echter, deze vereffening kan achterwege blijven als er een executeur is die bevoegd is opeisbare schulden en legaten te voldoen én kan aantonen dat de goederen van de nalatenschap ruimschoots toereikend zijn om alle schulden van de nalatenschap te voldoen. U bent als executeur bevoegd en ik begrijp bovendien van u dat de nalatenschap zeker ruim voldoende is om eventuele schulden te kunnen voldoen. U kunt dus tegen deze erfgenaam zeggen dat u dus gewoon de executeur bent en ook blijft en u kunt (en moet zelfs) verder gaan met de afwikkeling. De notaris zal het op deze manier ook in de verklaring van erfrecht opnemen.
NB Er vindt ook geen vereffening plaats als de wettelijke verdeling van toepassing is en de langstlevende partner de nalatenschap niet beneficiair maar zuiver heeft aanvaard of als de wettelijke vertegenwoordiger die voor een minderjarige erfgenaam beneficiair heeft aanvaard de kantonrechter verzoekt om ontheffing van de vereffening omdat de nalatenschap positief is. Ook in deze gevallen kan de executeur dus gewoon aanblijven.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.