Vraag en antwoord
Ik denk er over om een levenstestament op te stellen. Is het verstandig om daar ook een toezichthouder in te benoemen?
Wat vroeger wel werd geregeld door middel van een of meer volmachten wordt tegenwoordig vastgelegd in een levenstestament. Bij een levenstestament denken we allereerst aan het benoemen van een of meer gevolmachtigden. U legt als volmachtgever hier in vast wie namens u financiële, medische en ook andere beslissingen mag nemen of handelingen mag verrichten, meestal voor het geval dat u daar zelf niet meer toe in staat bent.
Bij de financiële volmacht moeten we vooral denken aan het doen van betalingen, het doen van schenkingen, het maken en indienen van belastingaangiften, het aanvaarden of verwerpen van erfenissen en de verkoop en aankoop van een woning. Bij een medische volmacht kunnen we denken aan het behartigen van de wens van de volmachtgever om in bepaalde situaties juist wel of niet behandeld te worden.
Aangezien u als volmachtgever veel vertrouwen in de handen van een ander legt, ga ik er van uit dat u uw gevolmachtigde(n) met zorg heeft uitgezocht. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat van dit vertrouwen misbruik zal worden gemaakt. Het kan echter ook voorkomen dat uw vertrouwenspersoon per ongeluk iets doet wat niet de bedoeling is.
Om misbruik, maar ook om per ongeluk gemaakte foutjes, zo veel mogelijk te voorkomen, gebeurt het tegenwoordig steeds meer dat er ook een toezichthouder wordt aangesteld. Op deze manier kan geregeld worden dat de gevolmachtigde rekening en verantwoording aan deze toezichthouder moet afleggen, wanneer dit richting u niet meer goed mogelijk is.
Wat de taken van de toezichthouder zijn, bepaalt u als volmachtgever zelf. Zo kan de toezichthouder op alle namens de gevolmachtigde verrichte handelingen toezicht houden of kan er in het levenstestament opgenomen worden dat voor bepaalde belangrijke handelingen, zoals de verkoop van de woning, toestemming nodig is van de toezichthouder. De bevoegdheden van een toezichthouder kunnen zo ver strekken dat deze de mogelijkheid krijgt om de volmacht (schriftelijk) te herroepen en een andere gevolmachtigde in de plaats te stellen.
U zult uit het bovenstaande begrijpen dat u het best zelf kunt bepalen of het in uw geval verstandig is om een toezichthouder in uw levenstestament op te nemen. Als u dit wat ver vindt gaan, kunt u als tussenoplossing ook meer gevolmachtigden benoemen. Leg in elk geval de taken van de gevolmachtigden en zeker van het moment dat ze namens u mogen gaan optreden goed vast.
N.B. Het is mogelijk om een toezichthouder in de privésfeer te benoemen, maar ook kan de volmachtgever kiezen voor een professionele toezichthouder.
N.B. Als u kiest voor een toezichthouder is het overigens wel van belang dat u deze daar van op de hoogte brengt en bij voorkeur in contact brengt met de gevolmachtigde(n).
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.