Tuintips juni

Getty Images

Ook deze maand geeft tuinexpert Romke van de Kaa u tips om uw tuin er in juni weer kleurrijk uit te laten zien.

Zonder doornen

Niet iedere roos is geschikt voor een rozenboog. De meeste ­klim- en leirozen worden veel te groot. Kies voor een ­rozenboog altijd een zwakgroeiende leiroos, bijvoorbeeld ‘Zéphirine Drouhin’. Hij is doornloos – een groot voordeel bij een rozenboog, die immers als passage bedoeld is – en de bloemen ruiken heerlijk fris naar appelmoes.

Getty Images

Top tip: waterplanten

Waterplanten kun je het best afzinken in een plastic waterplantenmandje. Maar… veel waterplanten hebben wortels met luchtkamers en die willen niet zinken. Doe daarom een flinke steen onder in zo’n mandje voordat je het te water laat.

Slakvrij met koffie

Wie last heeft van slakken in de tuin, kan het best op de traditionele manier koffiezetten. Koffiedik is namelijk een ­effectief huismiddeltje tegen slakken. ­Gebruik geen cafeïnevrije koffie; het is juist de ­cafeïne die de slakken afschrikt.

Aan de oppervlakte

Dat je pioenrozen niet kunt verplanten is een fabeltje. ­Verplant ze in de zomer en geef ze voedzame grond. Plant ze vooral niet te diep. Doe je dat wel, dan zullen ze in de ­komende jaren niet bloeien.

Heerlijk bloemetje

Veel bloemen zijn eetbaar, maar niet alle bloemen zijn even smakelijk. Wel lekker zijn de bloemen van de dag­lelie, Hemero­callis. Je kunt ze roer­bakken maar ook rauw eten, ­bij­voorbeeld gevuld met zachte, romige kaas.

Langbloeiende laatbloeiers

Vaste planten die pas in de nazomer of herfst bloeien, zoals koninginnekruid, herfst­asters en heleniums kun je voor 21 juni terugknippen tot 10 cm boven de grond. De gekortwiekte planten zullen ­korter blijven én later gaan bloeien. Wil je een extra lange bloei? Knip dan alleen de helft van de scheuten terug. De rest wordt lang gelaten en die bloeit dan eerst.

Getty Images

Top tip: waterleliekever

De waterleliekever vreet aan de bladeren van de waterlelie. Leg de tuinslang in de ­vijver en laat hem overlopen. Met het wegstromende water worden de kevers meegevoerd. Vogels doen de rest.

Getty Images

Juni kalender

  • Geef potplanten iedere dag water en eenmaal per twee weken vloeibare mest.
  • Let bij knip- en snoeiklusjes op eventuele vogelnesten.
  • Vul in droge perioden de vijver regelmatig bij.
  • Snoei seringen na de bloei.Verwijder de scheuten met ­uitgebloeide bloemtrossen.
  • Dahlia
    Getty Images
    Dahlia’s, gladiolen en ­knolbegonia’s kunnen in juni nog steeds worden geplant.
  • Tweejarige planten zoals muurbloemen en duizend­schonen kun je nu zaaien.
  • Andijvie kan tegen het einde van de maand worden gezaaid.
  • Snoei de druiven: knip de ranken tot op twee bladeren na het al gevormde trosje terug.
  • Verplaats het plastic zwembadje van de (klein)kinderen van tijd tot tijd. Dit voorkomt dode plekken in het gras.
  • Tomaten leid je omhoog, ­bijvoorbeeld langs bamboestokken. Verwijder iedere week de ­okselscheuten of ‘dieven’.
  • Als planten meeldauw krijgen (een soort witte schimmel), komt dat vaak door een gebrek aan water. Vooral rozen tegen een muur hebben nogal eens watertekort.
  • Getty Images
    Fris kamerplanten op door ze tijdens een regenbui buiten te zetten. Ook luis verdwijnt buiten vaak als sneeuw voor de zon.
  • Als de hortensia blad verliest, heeft de struik gebrek aan water.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine