Getty Images
Elke maand een lezersvraag over tuinieren en handige tuintips.
- Venkel bloeit met platte gele schermen en is met zijn fijnverdeelde blad een sierlijke tuinplant. Plant je ’m niet voor jezelf, doe het dan voor de koning-innepage. Deze mooie inheemse vlinder legt haar eitjes bij voorkeur op venkelplanten.
- Choisya wint snel aan populariteit. De Mexicaanse oranjebloesem is een struik die vroeg en overdadig bloeit en ’s winters groen blijft. Kies de variëteit ‘Aztec Pearl’. Die is het meest winterhard, makkelijk in onderhoud en bloeit in het najaar nog een keer na.
- Narcissen die je nu in potjes in de supermarkt en het tuincentrum ziet, zijn ideaal voor in een bloembak. Blus het harde geel van de narcissen af met muurbloemen die je op de markt of in het tuincentrum met kistjesvol kunt kopen. Muurbloemen bloeien lang en geuren heerlijk.
- Zevenblad is het meest gehate onkruid, maar je kunt hem ook beschouwen als een uitstekende bodembedekker. Het blad is eetbaar, vooral in een jong stadium.
- Stokrozen lijden bijna altijd aan roest, een schimmelziekte waardoor de onderste bladeren bruin worden. De sporen van de schimmel worden verspreid via water dat van de grond opspat. Wil je gezonde stokrozen, plant ze dan niet in tuinaarde maar tussen de tegels. Daar worden de ziektekiemen bij regen weggespoeld. Of plant ze op de achterste rij van de border, zodat andere planten het bruine blad maskeren.
- Anemoon ofwel Anemone coronaria kan nu worden geplant in potten, bloembakken of in de volle grond. Als je de knollen begin maart plant, bloeien ze in juni. Plant je ze een maand later, dan valt de bloei in juli.
- Nachtvlinders vliegen graag in het donker. Kunstlicht leidt ze af. In een felverlichte omgeving kunnen de mannetjes en vrouwtjes elkaar moeilijk vinden; wees daarom zuinig met tuinverlichting.
- Rucola is makkelijk zelf te kweken in potten of in de tuin. Het zaad kiemt meestal al na een paar dagen; ideaal voor ongeduldige tuiniers. Geen salade of rucola maakt er deel van uit. Het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar.
Bron
- Plus Magazine