Malware verwijderen van uw computer

Zo komt u ervan af na infectie

Getty Images

U heeft veel last van irritante pop-ups en reclame. Als u op een andere computer dezelfde website bezoekt, ziet u veel minder reclame en rare meldingen. Hoe kan dat? Wellicht is uw computer geïnfecteerd met malware. Zo komt u er vanaf.

Het beste is natuurlijk om te zorgen dat u niet geïnfecteerd wordt. U leest hier meer over hoe u kunt voorkomen dat uw PC besmet raakt.

Het probleem van malware is dat een deel van de software zich niet zo makkelijk laat verwijderen. Terug gaan naar een vorig herstelpunt van de computer haalt niets uit. U verwijdert het programma keer op keer, maar het komt steeds terug. Er zijn echter handige programma's die u kunnen helpen bij deze taak.

Zo herkent u malware

De meeste (gratis) websites, zoals PlusOnline, maken gebruik van reclame in de vorm van standaard banners, video-banners en Google Adsense (bv. het blokje met reclame dat rechts bovenin dit artikel staat). Dit is een noodzakelijk kwaad, want zonder inkomsten uit advertenties zouden de meeste websites niet kunnen bestaan. Echter, de meest hardnekkige en vooral ook vreemde vormen van reclame zouden kunnen wijzen op een malware infectie.

Malware manifesteert zich meestal in de vorm van hinderlijke pop-ups. En dan gaat het niet om pop-ups met 'word lid van onze nieuwsbrief' maar meestal reclame voor erectiepillen, thee die Alzheimer zou genezen, wonderdokters en dergelijke. Reclame voor producten waar een Nederlandse website waarschijnlijk niet in zee mee zou gaan. Daarnaast zijn er nog de neppe systeemwaarschuwingen. Bijvoorbeeld een onbekende boodschap van Microsoft die u vraagt een verificatiecode in te voeren. Alle reclame die u oproept om een actie uit te voeren, of een aftellende klok weergeven, of waarschuwt dat uw systeem op slot zal gaan, is vrij zeker malware. Een trage computer, een startpagina die iedere keer weer gewijzigd is, browsers die helemaal uit zichzelf pagina's openen, systeemcrashes, wegvallende internetverbinding. Ook dat wijst erop dat er meer aan de hand is met uw computer.

De SNS bank heeft een aantal mooie voorbeelden van overduidelijke malwaremeldingen op een rij gezet.

Een goede stap is meestal om een virusscanner of anti-malwareprogramma een scan te laten uitvoeren. Het rapport geeft aan hoeveel malware er wordt gevonden en waar het zich bevindt, en wat de beste vervolgstappen zijn. Soms zal de scanner ook zeggen dat verwijdering of isoleren van de malware niet is gelukt. In dat geval heeft u echt te maken met een hardnekkige infect.

Waarom heeft mijn scanner geen alarm geslagen?

U kunt het beste, duurste, meest overdreven pakket van McAfee aanschaffen, maar toch malware oplopen. Hoe kan dit? Vaak gebeurt het in het geniep. U heeft zelf een gratis programma geïnstalleerd, bijvoorbeeld fotobewerking software, maar tijdens het installeren bent snel door de menu's heen geklikt en bent u vergeten een vinkje uit te zetten toen gevraagd werd of u een toolbar wilde installeren. Soms wordt de software gewoon geïnstalleerd, ook al maakte u bezwaar. Uw beveiligingssoftware gaat dan hoe dan ook van uit dat u bewust voor dat programma hebt gekozen, en onderneemt geen actie. Ook als u in een onbetrouwbare e-mail op een verkeerde link klikt, beschouwen veel programma's dat als een actie van de gebruiker om software te installeren.

Zo verwijdert u alle malware

Probeer eerst de gevonden malware te verwijderen door het te de-installeren. De kans dat dit werkt is klein, maar nooit geschoten... Ga in Windows XP of 7 via Start –> Configuratiescherm –> naar Programma's wijzigen of verwijderen. Kies welke programma's u wilt verwijderen. Om gemakkelijk na te gaan welke vervelende of onbekende software u onlangs op je harde schijf hebt geïnstalleerd, klikt u op het kopje 'Geïnstalleerd'.

In Windows 10 heten alle programma's 'apps'. Verwijder de apps die u een keer hebt geïnstalleerd maar nooit gebruikt, als volgt:

  • Klik op de knop Starten.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik, in het venster dat verschijnt, op Systeem -> Apps en onderdelen.
  • Een overzicht van de apps op de computer opent. Klik op de app die u wilt verwijderen.
  • Klik op Verwijderen -> Verwijderen.

Als deze stap is voltooid, kunnen de echte zwaargewichten aan de slag. Met deze programma's kunt u alle vormen van malware van uw computer verwijderen.

Dit kan wel een tijdje duren. Onderbreek het proces van de scans nooit. Let erop dat u alle programma's, ook uw browser, afsluit voor u de programma's hun werk laat doen. Dit vragen ze als het goed is ook zelf. Krijgt u een foutmelding dat u beheerdersrechten nodig hebt? Klik dan op rechts en kies voor 'uitvoeren als administrator'.

Als het goed is, is uw computer hierna weer vrij van malware en andere schadelijke software. Met name Hitman Pro is een zeer grondig, gratis programma dat ziet of er nog iets is achtergebleven.

Nog een laatste tip tegen malware: gebruik liever geen Internet Explorer meer. Over het algemeen blijkt dat vooral oudere versies van Internet Explorer gevoelig zijn voor malware dan andere browsers. Niet zo gek, aangezien een groot deel van mensen (die nog geen Windows 10 hebben) standaard met Internet Explorer op internet surft. Daarom hebben criminelen het vooral voorzien op lekken in de browser IE. Het is veiliger om gebruik te maken van bijvoorbeeld Firefox, Chrome, of Opera. Ook hiermee kunt u prima op internet surfen.

Veel succes!

Auteur