Online virussen: vijf mails die u niet moet openen

Getty Images

Cybercriminelen slaan steeds vaker toe. Met slimme trucs proberen ze online meerdere mensen tegelijk geld afhandig te maken. Een overzicht van nepmails (phishingmails) met virussen in 2015.

1. Virusmail van de Belastingdienst

De meest recente melding van een virusmail in dit jaar dateert van 9 oktober. Deze was zogenaamd afkomstig van de Belastingdienst en ondertekend met de naam Peter Veld, directeur-generaal van de fiscus.

Volgens de inhoud moet de klant een openstaande schuld betalen. Het gaat om een bedrag van ruim 100 euro en het genoemde rekeningnummer is NL76 ABNA 0976 8468 10. De Belastingdienst raadt aan de e-mail niet te openen, maar per direct te verwijderen. Zij zal nooit vragen om persoonlijke gegevens.

2. Eerdere phishingmail van de fiscus

Een andere nepmail werd verstuurd in september. Ook deze was zogenaamd afkomstig van de Belastingdienst, terwijl die er opnieuw niets mee te maken had. Het bericht heeft als afzender belastingaangifte@belastingdienst.nl of ASN DigiD, ondertekend door Bob Mols of Peter Veld. In deze phishingmail wordt de ontvanger verzocht een verkeersboete te betalen.

3. Nepmails van de bank

Cybercriminelen slaan ook steeds vaker toe via een bank. Het is tegenwoordig eenvoudig om online te betalen en je rekening(en) te beheren. Dit geeft online daders helaas ook weer meer kans. ING heeft in 2015 veel te maken gehad met phishingmails. Zo werden klanten gevraagd om bijvoorbeeld een 'verouderde' pas terug te sturen of zich opnieuw aan te melden voor het online rekeningbeheer. Maar dit waren niet de enige voorbeelden.

4. WhatsApp-virus

Mensen met een smartphone kunnen gebruik maken van WhatsApp, een gratis dienst waarmee je met elkaar kunt chatten. Begin september waarschuwde de app voor een nepmail met een voice-mailbericht. Deze was echter niet van de makers afkomstig en had alleen maar kwade bedoelingen. Zo voorkomt en bestrijdt u virussen op een tablet of smartphone.

5. Valse berichten van Ziggo

Ook aanbieders van internet en digitale televisie hebben in 2015 te maken gehad met phishingmails. Soms was een mail zo slordig, dat veel mensen er niet intrapten. Toch vielen ook hier slachtoffers. Hier vindt u een overzicht van verstuurde nepmails aan Ziggo-klanten.

De Hoax-Wijzer informeert internetgebruikers bij nieuwe nepmails en online virussen.

Bron 
  • Nu.nl
  • Kassa Vara