Non-profitconsultant Radically Open Security (ROS) ging in opdracht van het ministerie van VWS de app testen op privacyproblemen. Nu blijkt dat zorgmedewerkers kunnen zien of besmette personen daadwerkelijk in de app melding maken dat ze zijn besmet. Patiënten zouden zo onder druk kunnen worden gezet.
Minister Hugo de Jonge ziet de app nog altijd als een belangrijke aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. De app waarschuwt je als je langer dan 15 minuten samen was met iemand die besmet is met COVID-19. Beide personen moeten hiervoor de app aan hebben staan. Volgens de minister is er inmiddels 60 keer een melding gedaan van besmetting.
Lees hier meer over hoe de app werkt >>
De app is al 1,2 miljoen keer gedownload, maar werkt nog altijd in slechts vijf testregio's. Minister Hugo de Jonge schreef 28 augustus in zijn kamerbrief dat er ‘geen hoge risico’s’ zijn vastgesteld door de externe bedrijven die VWS had ingehuurd. Een week later stemde de Tweede Kamer in met zijn app-wet. Het kritische rapport was al klaar, maar nog niet met de Kamer gedeeld. Dat is nu wel gebeurd, en het blijkt dat De Jonge niet helemaal de waarheid heeft verteld. Volgens het ministerie zelf arriveerde het rapport pas nadat de kamerbrief was verstuurd, maar dat is moeilijk te controleren.
Patienten mogelijk onder druk gezet
Het rapport waarschuwt dat medewerkers van GGD’s kunnen zien of iemand met klachten ook wel echt binnen de app heeft gemeld dat hij/zij besmet is. ‘Dit vermindert anonimiteit en kan misbruikt worden om gebruikers onder dwang te zetten’, concluderen de onderzoekers.
Meer problemen
Privacy is niet het enige issue. De testfaciliteiten voor COVID-19 zijn in Nederland momenteel overbezet. De Jonge heeft gezegd dat voorlopig alleen mensen die echt klachten hebben terecht kunnen. Dit beperkt dus de bruikbaarheid van de app, want mensen met klachten laten zich sowieso al vaak testen, voor de zekerheid.
‘Zo’n 40 tot 50 procent van de besmettingen vindt volgens rekenmodellen nog steeds plaats voordat er symptomen zijn. En zo’n drie of vier dagen na besmetting is het virus al meetbaar. Vanaf dat moment zou je dus idealiter moeten testen.’ aldus Carl Moons, hoogleraar epidemiologie aan het UMC Utrecht.
Moons geeft aan dat de corona-pakkans bij mensen die langdurig in aanraking zijn geweest met een besmette persoon zomaar hoger kan zijn dan bij personen met standaard verkoudheidsklachten, hoewel hij dit niet hard kan maken. Toch worden die laatsten wél getest en die eersten nu niet. ‘Als ik zo’n melding zou krijgen, zou ik me wel drie keer bedenken voordat ik boodschappen ga doen of het ov neem’, zegt Moons. ‘Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben als ik een bron van infectie zou zijn voor anderen.’
De Eerste Kamer buigt zich, als alles goed gaat, op 6 oktober over nieuwe wetgeving die de overheidsapp mogelijk maakt.
Bron: Volkskrant