VodafoneZiggo zet 5G-netwerk in Nederland aan

Getty Images

Internetprovider VodafoneZiggo heeft als eerste zijn 5G-netwerk aangezet. Klanten met een geschikt abonnement en 5G-smartphone kunnen nu het netwerk gebruiken. Wat is 5G precies, en waarom is er zo'n ophef over?

Binnen een week moet ruim de helft van Nederland gebruik kunnen maken van 5G. Eind juli moet het netwerk dekkend zijn voor heel Nederland, aldus VodafoneZiggo. Om 5G te kunnen gebruiken, heeft u wel een abonnement nodig met 5G-ondersteuning en een smartphone die kan worden aangesloten op het 5G-netwerk. Er zijn op dit moment al enkele nieuwste toestellen op de markt van Samsung, LG en Oppo die allemaal 5G kunnen gebruiken.

Wat is 5G nu eigenlijk?

5G is de opvolger van het huidige mobiele 4G-netwerk. Het is op dit moment zo’n 10 procent sneller dan zijn voorganger. Veel verschil is er dus nog niet te merken. De belofte is dat 5G straks nog veel sneller en efficiënter is dan 4G. Uiteindelijk zou het ongeveer 20x sneller moeten worden. Dit kan echter pas plaatsvinden als de 'frequenties' voor 5G zijn geveild aan de providers. Dat zou in juni moeten gebeuren. VodafoneZiggo gebruikt nu haar eigen 4G frequenties ook voor 5G, en dat is waarom het bedrijf 5G nu al aanbiedt, en bijvoorbeeld KPN nog niet. Op (lange) termijn zullen de 2G, 3G en 4G-netwerken helemaal verdwijnen. De frequenties waar zij nu nog gebruik van maken, kunnen dan ook gebruikt gaan worden voor 5G. 1G bestaat al niet meer.

5G zal gebruik gaan maken van kleinere antennes met minder vermogen, die dichter bij de gebruikers zullen staan. De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Er zou bovendien minder vertraging moeten zijn, en kunnen er veel meer apparaten op het mobiele netwerk worden aangesloten. 

Een nieuwe eigenschap van 5G is dat het netwerk zich kan aanpassen aan de vraag van de gebruiker. Iemand die veel data nodig heeft krijgt een verbinding waar veel data over verzonden en ontvangen kan worden. Iemand die een betrouwbare verbinding met een snelle reactietijd nodig heeft, krijgt zo’n verbinding. 

Concurrentie volgt later

Alle providers bieden al een tijdje 5G-abonnementen aan. Maar gebruikmaken van 5G kan vanaf vandaag dus alleen nog bij VodafoneZiggo. Bij concurrerende providers betaal je nu nog voor de mogelijkheid om 5G te gebruiken zodra hun netwerken van start gaan, na de veilingen. T-Mobile en KPN willen voor het einde van het jaar ook 5G kunnen aanbieden.

Is 5G-straling schadelijk voor uw gezondheid?

De aankondiging komt op een moment dat de uitrol van het 5G-netwerk onder een vergrootglas ligt. De afgelopen weken werd bij negentien zendmasten brand gesticht. Die branden hebben mogelijk te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk.

5G-antennes werken net als 1G, 2G-, 3G- en 4G-antennes met elektromagnetische velden. Sommige wetenschappers verwachten straks een hogere blootstelling door 5G, terwijl andere wetenschappers juist een lagere blootstelling verwachten. Het mobiele verkeer neemt nog altijd toe, dus ook de vraag naar 5G. Het signaal kan wel preciezer gericht worden, wat de blootstelling juist zou moeten verkleinen. Daarnaast zorgen de hogere frequenties van 5G ervoor dat het elektromagnetische veld minder ver reikt dan elektromagnetische velden van lagere frequenties.

Het 5G-netwerk moet net als de huidige mobiele netwerken voldoen aan internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden. Als de blootstelling onder de daarvoor geldende limieten blijft, bent u voldoende beschermd tegen de nu bekende schadelijke gezondheidseffecten. 

Activisten vrezen echter toch dat de straling van antennes slechter is voor gezondheid en milieu dan bij de voorgangers van 5G. Een groep die zich in het bijzonder zorgen maakt over de introductie van 5G zijn de zogeheten ''elektrogevoeligen''. Deze mensen ervaren gezondheidsklachten als ze in de buurt komen van bronnen van elektromagnetische velden. Zij zien het nut van 5G niet in. Ook wordt door sommige mensen gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus. Daar is echter geen bewijs voor.

Verminder zelf uw blootstelling

Voor mensen die zich toch zorgen maken over de elektromagnetische straling, zijn er een aantal tips om die zoveel mogelijk te vermijden:

  • Bel liever op plaatsen waar het bereik optimaal is. Uw telefoon heeft dan een minder sterk zendsignaal nodig voor de verbinding tussen telefoon en zendmast. Buitenshuis is het zendvermogen vaak lager dan binnenshuis. Op afgeschermde plekken zoals in auto’s, treinen, kelders, (ondergrondse) parkeergarages, liften en gebouwen met zonwerend glas heeft uw mobiele telefoon veel zendvermogen nodig voor de verbinding.
  • Zet de speakerfunctie aan, zodat u de telefoon niet meer tegen het hoofd hoeft te houden. Of gebruik een kabeltje met oordopjes en microfoontje, zodat u de telefoon niet meer tegen het hoofd hoeft te houden. 
  • Gebruik een Bluetooth headset of carkit. Bluetooth zelf werkt ook met elektromagnetische velden, maar die zijn veel zwakker dan het zendsignaal van uw mobiele telefoon. De telefoon moet immers een grote afstand naar de zendmast overbruggen. Doordat uw mobiele telefoon op grotere afstand van het lichaam is, neemt de blootstelling af.
  • Koop een telefoon met een zo laag mogelijke SAR-waarde. Uw telefoon heeft dan minder zendvermogen nodig voor de verbinding tussen telefoon en zendmast. De Samsung Galaxy S8 en Moto G5 Plus presteren op dat gebied goed.

Bron: RTL Z, Kennisplatform

Auteur