Moet je je insmeren bij de eerste lentezon?

Je huid is nu juist gevoeliger voor de zon

lentezon-insmeren-pol
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je je insmeren bij de eerste lentezon?

Eindelijk, de lente is in zicht en je kunt weer genieten van de eerste zonnestralen. De zon is nu nog niet zo sterk als in de zomer, dus veel mensen denken dat je je huid dan nog niet hoeft in te smeren. Klopt dat? Of kun je dat beter wel doen?

Gevoelige huid

Dat klopt niet. Sterker nog: je huid is juist gevoeliger voor de zon, omdat hij er na de donkere wintermaanden nog niet aan gewend is. Dat maakt je huid veel kwetsbaarder, waardoor de kans op DNA-schade door uv-stralen groter is. Volgens het RIVM zijn vooral kinderen nu extra gevoelig voor de zon. Smeer jezelf en je (klein)kinderen dus goed in!

Als je wilt weten welke beschermingsfactor je nodig hebt, dan kun je het beste als eerste je huidtype bepalen: één, twee, drie of vier. Daarnaast is er een rekenmethode om de beschermingsfactor - de SPF (Sun Protection Factor) - te bepalen. Het gaat hierbij om de verhouding tussen de tijd die je zonder bescherming in de zon kunt en de zonkracht. Handig om te weten, vooral wanneer de zonkracht nog niet zo sterk is.

Vitamine D

Ben je nu bang dat je door al dat insmeren een tekort aan vitamine D krijgt? Dat is niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat een persoon (ook een kind) met blanke huidskleur al binnen vijftien minuten per dag een maximale hoeveelheid vitamine D aanmaakt, bij blootstelling van hoofd en handen. Even buiten spelen, lopen of fietsen is al genoeg. Langer in de zon is voor je dagelijkse vitamine D-aanmaak niet nodig.

Kortom: geniet lekker van de zon, maar doe het verstandig. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • RIVM
  • Tros Radar
  • KWF Kankerbestrijding
  • NCV