Nog veel onderzoek nodig
Bijna de helft (41 procent) van de mensen met astma kampt met ernstige benauwdheid. 16 procent wordt aanzienlijk gehinderd door het vele hoesten. 10 procent komt moeilijk in slaap en 18 procent ligt ’s nachts te woelen in bed door de benauwdheid.
Dat blijkt uit een peiling afgelopen maand van de Nationale Allergie Monitor, waaraan ruim 200 mensen met astma meededen. "Astma is een serieuze aandoening die grote gevolgen kan hebben voor ons dagelijks leven. Het is bepalend voor onze prestaties op school en werk. Een op de vijf meldt zich wel eens ziek op school of op het werk vanwege benauwdheid. Daarom is tijdige en goede behandeling belangrijk om de kwaliteit van leven te verbeteren", stelt Monique Gorissen, kinderarts/allergoloog en voorzitter van de Nationale Allergie Monitor.
Vroege behandeling
In Nederland lijden ruim 500.000 patiënten aan astma. Gorissen benadrukt dat een vroege behandeling voorkomt dat patiënten onnodig klachten houden of dat deze verergeren. Daarnaast moet er ingezet worden op het voorkomen dat mensen en vooral kinderen astma krijgen.
Grootste oorzaken van het verergeren van benauwdheid zijn natuurlijk allereerst blootstelling aan allergenen (71 procent), veranderingen in het weer (59 procent), blootstelling aan rook (59 procent) en fysieke inspanning (56 procent).
Angst om benauwdheid
Gorissen: "Voor ruim de helft is de benauwdheid verstorend maar beheersbaar. 50 procent van de patiënten gebruikt medicatie om de benauwdheid te onderdrukken. Anderen zoeken ook verlichting in frisse lucht (15 procent), het vermijden van triggers (15 procent) of ontspanningsoefeningen (9 procent). De benauwdheid moet je niet onderschatten. Want uit de peiling blijkt bovendien dat een op de vijf mensen met astma een gevoel van angst ervaart. En als je je bedenkt dat zo’n 17 procent een tot twee keer per week kampt met benauwdheid, is dat een serieus probleem. Daarom is het belangrijk dat mensen die kampen met benauwdheid naar de huisarts gaan. Deze kan vaststellen of er sprake is van astma. De allergoloog of longarts in het ziekenhuis kan dan met de patiënt zoeken naar de beste behandeling. Er zijn allerlei manier om de symptomen te onderdrukken. Helaas gebeurt het nog te vaak dat patiënten door blijven lopen met klachten zonder de huisarts te raadplegen. Dan kan leiden tot een verergering. Hoe vroeger je er bij bent, hoe groter de kans op betere kwaliteit van leven."
Nieuwe behandelingen
40 procent van de patiënten vindt dat de behandeling effectief werkt. Ruim 15 procent vindt dat de behandeling niet effectief is. Gorissen: "Dat is een duidelijk signaal dat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de mechanismen in ons lichaam die leiden tot astma en benauwdheid. Met de komst van kunstmatige intelligentie en virtuele patiënten verwacht ik veel van de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden."