Ook dit jaar moet ik weer aangifte inkomstenbelasting doen. Ik verwacht dat ik dit jaar veel belasting bij zal moeten betalen. Ik heb alleen nog niet al m’n gegevens bij elkaar en ik ga ook nog even op vakantie. Daarom wil ik gebruik maken van de mogelijkheid om uitstel te krijgen voor het indienen van mijn aangifte. Maakt het nog uit of ik mijn aangifte voor 1april, voor 1 mei of nog later indien in verband met eventuele rente?
Ook dit jaar hebben particulieren vanaf 1 maart twee maanden de tijd om hun aangifte inkomstenbelasting 2016 in te dienen. Als het echter niet lukt om op tijd aangifte te doen, is het tot 1 mei a.s. mogelijk om uitstel aan te vragen. Als de Belastingdienst daarmee akkoord gaat, krijgt u tot 1 september van dit jaar de tijd om alsnog aangifte te doen.
Wat de rente betreft schuilt hier wel een addertje onder het gras. Alleen als u vóór 1 mei 2017 aangifte over 2016 doet en de belastingdienst wijkt niet af van deze aangifte bent u er zeker van dat u geen belastingrente hoeft te betalen. Als de fiscus afwijkt van uw aangifte kan het zijn dat u toch belastingrente moet betalen.
In het geval dat u ná 1 mei aangifte doet, betaalt u belastingrente als de aanslag later wordt opgelegd dan 1 juli 2017. U betaalt dan rente over het bedrag dat u aan belasting moet betalen. Aangezien de fiscus niet garandeert dat zij voor 1 juli een aanslag opleggen als u na 1 mei uw aangifte indient, loopt u dus het risico dat u inderdaad rente moet betalen. Dit is vrijwel zeker het geval als u uitstel aanvraagt voor het indienen van uw aangifte.
De belastingrente bedraagt op dit moment 4%. Dit is aanzienlijk meer dan de rente die u op uw spaarrekening zult ontvangen. Als u dus inderdaad een hoge belastingaanslag verwacht, dan is het toch verstandig te proberen om uw aangifte in elk geval voor 1 mei in te dienen.
N.B. De belastingrente wordt berekend over een periode van 1 juli tot zes weken na de datum op de aanslag. Als u:
- later dan 1 mei aangifte doet,
- de belastingdienst niet van uw aangifte afwijkt en
- zij er langer dan drie maanden over doen om een aanslag op te leggen,
dan bedraagt de periode waarover de belastingdienst rente berekent maximaal 19 weken, nl. drie maanden om een aanslag op te leggen en zes weken voor de betaaltermijn van die aanslag.
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).